sidor
▼
tisdag 30 juni 2009
Mönstertips: Valknopsarmband
Valknop är det svenska namnet på den dekorativa flätade knop, som ofta heter turk's head knot på engelska. Det svenska namnet kommer sig av att en platt valknop påminner om en s k valknut, en fornnordisk symbol. Scouter kan känna den som (woodbadge) woggle och de använder den för att hålla ihop sina halsdukar. Sjömän använde den för att dekorera olika ting och idag finns det många entusiaster som gör sjömansarbeten med denna knop. Idag tänkte jag tipsa om att det är en fin knop att göra armband av. Och fingerringar och pärlor.
Instruktioner
Armbandet och ringen på fotot ovan har jag gjort efter instruktioner i Suzen Millodots Celtic Knots for Beaded Jewellery (recenserad här), men det finns också flera gratistutorial på nätet. Vissa flätar knopen i handen eller direkt runt handleden medan andra använder en stomme, som t ex ett papprör eller rakt glas. Om du använder en stomme, välj en som ungefär motsvarar armbandets i omkrets, men kom ihåg att det går att göra armbandet tajtare eller lösare i efterhand om det skulle behövas. Du kan göra såväl armband som är avtagbara som "halvpermanenta" armband. Ska du göra en ring använder du en tunnare stomme, som här.
Steg-för-steginstruktioner med bilder finner du hos Animated Knots, eHow och Loren Damewood. Som syns på den sistnämnda sajten så kan du variera både bredd och antalet "bukter" så att det passar dig (mer om vad du bör tänka på när du gör breda valknopar kan du läsa här). Föredrar du att lära från att se -- det kan vara lite klurigt att läsa sig till -- så finns det även några instruktionsvideor på YouTube.
Du kan använda många olika typer av snören för dessa armband. På fotot har 2 mm rattail (satinsnöre) använts då detta är vad Millodot nyttjar genomgående i sin bok, men jag har även gjort armband i exempelvis gamla skosnören. Det går till och med att fläta valknopar i metalltråd.
PS! Om du gillar valknopen, men inte vill göra egna så finns det faktiskt färdiga valknopspärlor att köpa, läs mer om detta här.
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
På KTH kallas dessa för spegater och man sätter dem på teknologmössans tofs. Man sätter dit en spegat per år och färgen på spegaten ska vara sektionsfärgen för den linje man går på och om man gör längre studieuppehåll markeras med svarta spegater. Genom att räkna dessa "årsringar" kan man alltså snabbt se hur många år teknologen har pluggat och vilken eller vilka linjer denna har gått (om man byter linje får man självklart ha kvar sina gamla spegater också).
SvaraRadera