sidor

tisdag 9 juni 2009

Lästips: Skapa dina egna silverpärlor


Karen Hørmann & Anette Ib (2001): Sølvperler. Forlaget Hørmann & Ib. 64 s.

*

Hørmann och Ib är två danska smyckesmakare som har gett ut ett antal smyckesböcker på eget förlag. Förutom Sølvperler, som jag tänkte ta upp här, har de även gett ut titlarna Smykker i Sølv: Tekstile Teknikker, Smykker i Art Clay Silver, Smykker av Strandsten, Smykker i Tiden samt Låse i Sølv: Fremstilling og Montering. De flesta titlarna verkar vara slut i svenska nätbutiker, men på Anette Ibs hemsida finns de. Själv har jag köpt min bok på Slöjd-detaljer.

Den observanta lär ha lagt märke till att detta allltså är en bok skriven på danska. Är detta ett problem för den som inte behärkar språket? Först och främst vill jag betona att skriven danska är ljusår enklare att förstå än talad danska. Dessutom kommer bilderna att underlätta, både för att förstå den skrivna texten och för att lära sig nya ord. Låt inte tanken på bokens språk skrämma dig: detta är nämligen en bok med många och stora bilder -- och danska är trots allt ett närbesläktat språk.

Sølvperler är en bok helt tillägnad skapandet av pärlor i silver (utbytbart mot t ex koppar). På 64 sidor i stort format (drygt A4) så får du lära dig att skapa allt från de enklaste till de mer utsirade pärlorna. Vad sägs som perleskiver: små utsågade fyrkanter i silverplåt, som du helt enkelt borrar hål igenom. Smeltede rørperler med bladguld: kapade silverör med retikulerad yta, som bladguld appliceras på. Stritperler: snurrad silvertråd med två spröt, som du limmar fast pärlor på. Perler med presettings: eleganta kuber som förses med färdiginfattade smyckestenar. Eller Foldeperler: tunn silverskena som helt enkelt viks och kläms samman. Stilen är genomgående modern med enkla former som rör och kuber och emellanåt pålödade kulor eller tvinnade trådar.

Som bonus finns dessutom -- förutom Pärlor av plåt, Pärlor av tråd och Pärlor av rör -- ett avslutande kapitel: Köpta pärlor. Här tipsar författarna om hur du kan omforma färdigköpta silverpärlor. Till exempel retikulera en slät rund pärla, knacka den till en mjuk kub eller hamra en räfflad rund pärla till en platt rondell. Eller bara mattera pärlor.

Boken inleds med information om material och verktyg för formning, lödning och polering. Dessutom diskuteras kort om olika sätt att designa pärlsmycken med dina nya silverpärlor. Den avslutas med olika tips på -- egna och färdiga -- lås och hur du fäster dessa. Boken förutsätter att du redan kan löda, mjukglödga och beta så dessa moment förklaras endast översiktligt i boken. De allra flesta pärlorna kräver lödning, men det finns några undantag som folderperler, stritperler, snoede rørperler, konkave rørperler, smeltede rørperler, perleskiver samt manipulation av färdigköpta pärlor. De flesta av dessa kräver dock att du vet hur man mjukglödgar silver.

För att sammanfatta är alltså detta först och främst en bok för dig som vill tillverkar egna metallpärlor i modernt snitt och som redan har grundläggande kunskaper i silversmide. Kan du inte löda, men är beredd att lära dig att glödga metall så finns här dock några projekt även för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.