sidor
▼
lördag 4 april 2009
Teknik: Påta med pärlor
Påtning är en kul och enkel teknik, som passar både vuxna och barn. Du kan påta med såväl textila trådar/garn som metalltråd och med eller utan pärlor. Här tänkte jag fokusera på "pärlpåtning" med garn: för påtning med metalltråd -- som i princip ger samma resultat som vikingastickning -- se Textila tekniker i metalltråd.
Förutom att påta med en s k påtdocka, som här, kan man också påta på fingrarna, ett populärt tidsfördriv bland barn. Åtminstone när jag var liten -- då gjorde vi massvis av korvar i fingervirkning -- en teknik du kan läsa mer om här på bloggen. Det finns lite olika varianter, men i grunden är det samma teknik. En annan typ av påtning är slyngning, som görs med en s k slynggaffel. För slyngning med pärlor, se Phiala's String Page och Arabesque Braid.
Som kuriosa kan nämnas att det är ingen ny uppfinning att påta pärlsmycken -- se dessa halsband från 1920- och 1930-talet. Tidigt gjordes också påtade smycken utan pärlor, som i detta vintagemönster från 30-talet. Den senare sajten är f ö dedikerad bara till påtning. Väl värd en titt.
Vad du behöver
Först och främst behöver du själva påtverktyget, som vanligen kallas påtdocka, men även andra namn som t ex Stick-lisa förekommer. Dessa kan antingen köpas i hobby- och garnbutiker eller göras själv. Förr gjordes de enklast av tomma trådrullar i trä (se min "docka" nedan), men idag är rullarna av plast så du får istället använda något annat trä. Instruktioner till att tälja en påtdocka finns på Slöjden i skogen.
Vanligast i Sverige är påtdockor med fyra "piggar", men i andra länder finns även varianter med t ex tre eller fem "piggar". Som synes ovan finns det även större modeller för dig som inte vill påta snoddar utan muddar, mössor, halsdukar och liknande. Modellen på bilden ovan t h används för att göra muddar. Dessa större redskap kallas för påtringar (säljs bl a under varumärket Quick Knit), vilka kommer med speciella "krokningpinnar".
Till påtdockan behövs nämligen en sådan "krok", alternativ en sticka/pinne eller virknål, för att lyfta öglorna över piggarna. Nackdelen med virknålen är att den är lite trubbig jämfört med kroken, som bara består av en tunn metallstav med änden vinklad i 90 grader. Fördelen är att man ofta har en virknål liggande någonstans.
Du behöver också snöre, tråd eller garn för själva påtandet. När du påtar med pärlor är det viktigt att tänka på att använda något som inte är för tjockt så att pärlorna inte kan träs på. Som nybörjare kan det också vara bra att undvika effektgarn, som i det rosa armbandet i översta bilden, eftersom det är svårt att se maskorna bra. Använd en tråd som inte är för svag om du gör smycken då tråden kommer att nötas med tiden.
Det går även att påta med metalltråd, som jag redan nämnt, och smyckesvajer.
Sist men inte minst behöver du pärlor. Glöm inte att kontrollera att pärlorna har tillräckligt stort hål för att gå på tråden innan du börjar. Om pärlorna inte går på får du antingen byta pärlor eller tråd. Pärlorna ska också få plats tillsammans med garnet i hålet i påtdocka! Vilka pärlor du kan använda beror på vilken effekt du vill få fram. Ska du ha pärlor mellan varje "maska" så passar seed beads/rocaille/broderipärlor med stora hål medan lite större pärlor passar om du endast vill använda dem sparsamt som accenter. Experimentera också med olika pärlformer som droppar osv.
PS! Hos ABC Leksaker kan du t o m köpa ett smyckeskit (för barn från 12 år) med allt från verktyg och material till instruktionshäfte på engelska. Slöjd-detaljer säljer ett annat kit med enbart en fokalpärla, dvs inga pärlor i den påtade snodden.
Så påtar du
Först och främst tänkte jag gå igenom påtning utan pärlor för dig som inte testat detta förr. Instruktioner på (finlands)svenska hittar du bl a hos YLE, som även har en video. Se även Panduro (som också har två videor) och Knitty där stora "påtringar" används. En engelskspråkig video i två delar finner du på YouTube. Detaljerna kan ibland skilja lite, men principen är densamma.
Så över till pärlpåtning. Precis som vid pärlvirkning och -stickning måste du trä upp alla pärlorna på tråden innan du kan börja. Enklast är att doppa tråd-/garnänden i nagellack, Fray Check eller klister så att den blir till en hård "nål". Har pärlorna generösa hål kan du också använda en nål (t ex big-eye eller collapsible eye -- se Pärlnålar). Sedan påtar du "som vanligt" med den skillnaden att du "petar in" pärlor mellan maskorna som du slår om piggarna. För mer instruktioner till pärlpåtning, se CraftPod, DIY Network ("Beaded I-Cord"), The Beadery (två pdf-filer, leta efter spool knitting), Carol Duvall Show och Gettin' It Pegged (bläddra nedåt -- många inspirerande smycken i förhandstitten). På LoomKnit hittar du gratis instruktioner till ett elastiskt armband (första mönstret) där tråden är helt täckt med pärlor samt en pärldekorerad aftonväska/påse (längst ned).
Lite annorlunda pärlsmycken, som görs på en liten rak påt"ring" hittar du hos GuppyGirl.
Se också Bead Sisters Knitting Spool Basics. Visserligen handlar det om metalltråd, men där finns bra exempel på olika sätt att inkorporera pärlor i snoddar även för dig som använder textil tråd. Tänk bara på att metall och fiber uppför sig olika så du kan inte göra exakt samma sak eller få exakt samma resultat i det ena som du får i det andra.
Du behöver inte använda någon traditionell tråd eller garn. I dessa exempel (pdf) så används exempelvis fiskelina/nylontråd. Notera att de även använder lite större pärlor som swarovski bicones och två rocaillepärlor mellan varje maska. Även i detta halsband används fiskelina. Jag har inte läst texten så noga -- min svaga tyska sätter käppar i hjulen för det -- men de verkar använda en metod som påminner om slyngning eller gaffelvirkning med påtdockan.
Påta först och pärla sedan
Muddarna på den översta bilden är påtade utan pärlor. I efterhand har jag sedan sytt fast sötvattenspärlor på muddarna. Fördelen med detta är att jag inte behövde sitta och trä på alla pärlor först samt att jag kan använda pärlor med små hål då jag broderat fast dem med pärltråd. Nackdelen är att påtningen är relativt lös samt mycket elastisk så man måste brodera runt t ex en enskild maska samt knyta fast och klippa av tråden efter varje pärla.
Min personliga uppfattning, efter ett enda försök, är att pärlbroderi på detta vis är en lösning för undantagsfall. Det är så mycket enklare att trä pärlorna på garnet istället. Alternativ att påtningen görs med dubbelt garn: ett tjockare och ett tunnare (tråd) som pärlorna träs på.
Ett annat exempel där pärlorna först träs på när påtningen är klar är Fibers Meet Beads av Kathleen Lynam. Först påtas en snodd och sedan träs pärlade pärlor (beaded beads) på den. Den påtade snodden används här alltså som en dekorativ tråd för ett trätt halsband.
Påtade smycken utan pärlor
Du kan även göra smycken av påtade kedjor utan pärlor. Jag nämnde ju redan inledningsvis detta gamla halsbandsprojekt och ett färgglatt modernt projekt finner du hos SoftFlex Company. Snoddar är perfekta lariater. Två andra, moderna exempel på detta hittar du t ex hos Craftstylish och även Crone-Findlay Creations har några små figurer som kan användas som broscher.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.