sidor

lördag 3 januari 2009

Övrigt: Guldsmed eller silversmed?

I vanligt tal kallar vi en person som gör smycken i silver för silversmed och en person som smider guldsmycken för guldsmed. Likadant görs ofta i engelskspråkiga länder. Men är det verkligen rätt? Nja, faktum är att det inte är materialet enkom som avgör om en person är guld- eller silversmed. Historiskt sett har yrkestitlarna haft delvis skiftande betydelser dessutom. Nedan följer definitioner av guld- och silversmeder samt också av två andra smyckesrelaterade titlar: juvelerare och fattare. Notera dock att vissa personer håller hårdare på definitionerna än andra.


Silversmed
Före 1900-talet fanns inte benämningen silversmed. När den uppstod och började användas av personer som Wiwen Nilsson och Jacob Ängman så var det för att beteckna en konsthantverkare som främst gjorde corpusarbeten och liknande i silver till skillnad från guldsmeden som främst gjorde smycken i ädelmetall. Idag kan en person som gör mestadels silversmycken kallas för silversmed, men corpusarbeten spelar fortfarande en viktig roll. En silversmed kan arbeta med andra material än enbart silver, inklusive guld (jämför med guldsmeden).

Det finns också titlar som corpussilversmed och bestickssilversmed för de som främst tillverkar corpus respektive bestick i silver.


Guldsmed
Före 1900-talet användes guldsmed om en man som "utförde arbeten i silver och guld samt infattade ädelstenar och pärlor i smycken". Där pärlor avser äkta och odlade pärlor. Guldsmeden är först och främst en smyckestillverkare, men förutom guld kan han eller hon även använda andra material som platina, silver, titan, akryl osv. Och personen kan i vissa fall göra också andra arbeten även om smyckena dominerar. En källa betonar också att guldsmeden (till skillnad från silversmeden) gör små detaljarbeten som charner och fattningar. Ibland beskrivs guldsmeden som en person som gör ting ej större än en handflata till skillnad från silversmeden som gör arbeten större än en hand.

Guldsmeds- och silversmedsutbildningar är åtskilda.


Juvelerare
En juvelerare är en person som tillverkar smycken i ädelmetall med äkta/odlade pärlor och infattade ädelstenar. Under skråtiden tillhörde juveleraren guldsmedsämbetet. Sedan slutet av 1800-talet har begreppet ofta använts av företag som också gör corpusarbeten och matsilver. Ibland anses begreppet vara synonymt med fattare (se nedan).


Hovjuvelerare
I Sverige finns ett antal s k hovjuvelerare -- en titel som en guldsmed eller juvelerare kan få efter att deras ansökan om att bli hovleverantör accepterats av kungen eller drottningen. Ansöka kan det företag som levererar varor till någon i kungafamiljen få göra.


Fattare
Fattaren eller juvelfattaren, slutligen, är en person vars yrke går ut på att infatta ädelstenar i ädelmetall och eventuellt även själv slipa stenarna. En specialist jämfört med guldsmeden/juveleraren med andra ord. 1990 -- någon nyare siffra har jag tyvärr inte -- fanns det i hela Sverige ett trettiotal fattare.


Källor:
Nationalencyklopedin
Sveriges hovleverantörer
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.