sidor

fredag 12 december 2008

Teknik: Vikingastickning


artemis

Detta inlägg handlar om vikingastickning. För instruktioner till vanlig metalltrådsstickning, se Textila tekniker i metalltråd.


Vikingastickning är en teknik med rötter från vikingatiden. Tekniken har inte så mycket gemensamt med det vi vanligen kallar för stickning, utan den är snarare besläktad med väv- och flättekniker samt netting (som jag kommer att ta upp senare i helgen). "Stickningen" görs med tunn metalltråd runt en sexkantsnyckel, en sådan du får när du köper omonterade möbler. Förutom nyckeln krävs inte så många verktyg: ett skruvstycke för att hålla fast nyckeln samt en dragplatta i trä, som används för att göra den färdiga stickningen slät och tunn.

Instruktioner på svenska hittar du i Irene From Petersens bok Smycken från vikingatid och nutid (1999, Berghs). Förutom steg-för-steginstruktioner får du även tips på hur du fäster stickningen med olika typer av avslut: spiraler, koner samt fastlimmade avslut. Bland smyckesprojekten finns halsband, armband, ringar och örhängen. Gratisinstruktioner på engelska hittar du hos DIY Network, både i text och video, respektive Fine Arts by Rocio. Du kan även hitta videoinstruktioner på YouTube och det finns även flera studieförbund som håller kurser i ämnet om du tycker det är svårt att lära dig från text eller engelskspråkiga videor. Betalinstruktioner hittar du hos jewelrylessons.com.

Mer tips på allt från avslut till ökningar/minskningar och hur du får raka öglor hittar du hos Beading Daily (själva artikeln finns här -- notera att den endast är tillgänglig en begränsad tid).

Med pärlor
Vikingastickning kan kombineras med pärlor antingen genom att de länkas mellan sektioner av stickning eller genom att använda storhåliga pärlor som träs på kedjan (t ex s k pandora-stylepärlor eller sliderpärlor). I länken nedan syns en lösare stickning där seed beads inkorporerats i kedjan. Fler exempel, bl a på större pärlor som är fästa i tråden samt "fyllda" kedjor hittar du här.

Varianter
Iris Sandkühler har även en videokurs (online) i "unsupported viking knit", som inte använder en sexkantsnyckel. För ännu en variant på "vikingastickning", se den avslutande nettingvarianten i Basket weave, twining och netting. En annan teknik som påminner om vikingastickning är påtning med metalltråd. Mer om det kan du läsa i mitt inledningsvis nämnda inlägg.


Foto: Cornish Dragon [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-ND 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.