fredag 18 november 2016

Noterat: Fler nya pärlorPRECIOSA Cornelian Star 311-69001-23708För varje ny pärla jag tipsar om kommer det minst lika många som antingen smyger under min radar eller har så dålig tajming att jag inte hinner skriva om dem. Att fokus ofta ligger på tjeckiska glaspärlor, främst småpärlor, beror dels på att de är mina personliga favoriter och dels för att det ofta är därifrån många innovativa, spännande pärlnyheter kommit. Det betyder dock inte att det kommit andra nya pärlor än de (oftast flerhåliga) som nämnts här på bloggen. Här är ett litet urval nya pärlor som du kan leka med i år. Några är nyare än andra. Flera har du säkert redan sett, men kanske finns här någon nyhet som smugit under din radar också.


Slender bugle och Rectangle beads
Japanska Miyuki presenterade i oktober två nya pärlformer: de smala stavpärlorna slender bugle (1,3x3 mm och 1,3x6 mm) samt den rektangulära rectangle bead (4x9 mm). Bilder finner du i Miyukis färgkarta.


Cornelian Star
Cornelian star (se bild ovan) presenterades av Preciosa Ornela redan i augusti, men kan vara värd att nämna på grund av dess unika mönster, vilket kan beskrivas som cornelianrocaille möter chevronpärla. Från sidan ser den lätt randad ut och runt hålet har den en stjärnformad vit kärna. Pärlan tillverkas i storlekar från 8/0 upp till 34. Mer information, inklusive några gratisprojekt, finner du här.


Saturn Star
Czech Beads s.r.o. har en ny pärlform som kombinerar en så kallad saturnuspärla (rund pärla med tjockt "bälte" på mitten) med en sexuddig stjärna. Se mer av den här.


Union
Sedan några år finns Toho Hybrids, japanska tohopärlor som får en finish i Tjeckien. Union är en motsvarighet där det är Miyukipärlor som får ny tjeckisk finish. Mer av Unions, som funnits på marknaden kanske ett halvår nu, kan du se på Beadsmiths hemsida.


Silky 5 mm
Tvåhålspärlan Silky finns nu i en någon mindre variant som är 5 mm. Att jämföra med originalets 6 mm.


Roofy
G&B Beads har presenterat flera nya pärlformer, som du kan se här. Flera av dem är mer eller mindre oregelbundna som Ufo, Nano och Tico. Men den som kanske har unikast form är den mer geometriskt strikta Roofy, som är formad som – just det – ett hustak.


Randiga plaströrspärlor
De som gillar pärlplattor skulle säkert påpeka att detta inte är en nyhet för i år – även här på bloggen figurerade de redan hösten 2015 – men det var i år de verkligen började synas i svenska butiker och bland flera varumärken. Hama, Nabbi, Perler och Playbox har alla nu randiga pärlor i sitt sortiment.


Glow-in-the-dark seed beads
Och eftersom jag har en soft spot för GITD avslutar vi med en annan japansk nyhet som funnits på marknaden i sedan i våras utan att få den uppmärksamhet den förtjänat här på bloggen: självlysande seed beads. Det är Toho som tillverkar dessa pärlor i två storlekar (11/0 och 8/0) och tolv transparenta färger med eller utan silverlining. Läs mer på Tohos nyhetssida.


Mer?
Finns där någon annan nya pärla på marknaden som du tycker förtjänar lite uppmärksamhet? Tipsa gärna! Jag har visserligen inte så mycket tid att ägna åt bloggen som förr, men jag försöker få in lite färska nyheter när jag hinner.Foto: Preciosa Ornela


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails