torsdag 6 oktober 2016

Projekt: French hoods


En french hood är en typ av huvudbonad som enligt många introducerades i tudortidens England i samband med att Anne Boleyn blev drottning. Anne växte upp i Frankrike och tog med sig det franska modet när hon flyttade till England. Andra källor visar dock att redan Annes företrädare som drottning och hustru till Henry VIII, Catherine av Aragonien, använde en fransk hätta. Det finns dokument bevarade där hon beställer en till sin dotter, den framtida Bloody Mary (Mary I).

En french hood skiljde sig mot den tidigare använda english hood genom sin silhuett: den förra är, som syns ovan, rundad medan den senare var kantigare. Liksom alla klädesplagg och accossoarer utvecklades de över tid och det finns flera variationer av dem, vilket du kan se i länkarna nedan. Att french hood figurerar på denna blogg beror förstås på ett av dess signum: pärlbårderna, som återkommer på majoriteten av dem.

Vill du göra en egen french hood finns det några tutorials och mönster på nätet. Cardinal Creations  och A Damsel in Distress har många steg-för-stegbilder och exempel på hättor i porträtt, men inget mönster utan utgår från mönster sålda av The Tudor Tailor, t ex det här. Cardinal Creations har en bra litteraturlista med böcker etc för dig som vill dyka djupare ned i ämnet.

Elizabethan Costume har enkla mönster, som du kan skriva ut gratis. Där finns instruktioner på sajten, dock utan bilder. Notera att mönstret är för en enkel variant utan extra sidor, som håller hättan på plats på huvudet.

Instruktioner finns även hos Rosewood Buttons. Där ritar du själv mönstret/formen på lad-delen av hättan efter ditt huvud (eller huvudet på den person som ska bära den färdiga huvudbonaden).

Lynn McMasters har också en informativ sida. Inte minst matnyttiga är instruktionerna till den hårstil med uppknutna flätor som krävs för att en french hood utan extra stöd ska sitta kvar på huvudet.

Sarah Lorraine skriver också om hättorna. Speciellt användbar är kanske bilden som pekar ut vad de olika delarna av hättan kallas för i instruktionerna ovan finns många begrepp som crespine, coif, billament och paste. Även om de beskrivs på de andra sajterna kan hennes bilder med orden utskrivna vara en bra hjälp. För en lång artikel som omfattar både historia och konstruktion, inklusive grundläggande mönster, samt hur du bär hättan, klicka här (pdf).

För referensbilder på french hoods genom decennierna, se A Gentlewoman's Tudor Research och Elizabethan Costume.

Ovan ett foto av den blivande Elizabeth I som ung prinsessa i samma klädstil som sin mamma, Anne Boleyn. Den franska hättan försvann ur det kungliga modet i samband med att Anne föll i onåd och avrättades. Jane Seymour, som blev ny drottning, föredrog den tidigare engelska hättan som inte associerades med hennes föregångare. Efter Janes död återkom den franska hättan och bars bland annat av Annes kusin, den senare avrättade femte hustrun till Henry VIII, Catherine Howard.


Fotnot: Jag har här använt de engelska formerna av de brittiska kungligheternas namn. Skälet är det enklast tänkbara: jag har lärt mig om engelsk historia via engelska böcker och tv-program. I Sverige används annars vanligen försvenskade namn som Henrik, Katarina och Anna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails