fredag 27 maj 2016

Utställning: Guidad tur hos tjeckisk pärltillverkare


Nyfiken på hur dina älskade glaspärlor tillverkas? Tjeckiska pärltillverkaren G&B Beads i Jablonec nad Nisou erbjuder alla en möjlighet att besöka deras fabrik och pärltillverkningsmuseum för att lära sig mer om hur pressglas- och firepolishpärlor görs. Under en timmeslång guidad tur på engelska eller tjeckiska får du veta allt om processen från glasmassa till färdiga pärlor

De har även satt ihop en utställning med maskiner som används i pärltillverkningen så som en kopalovka (pärlpress) och en pärlträdningsmaskin. Pärlproduktionens historia likväl som dagens tillverkning står i fokus här.

Museet och de guidade turerna är öppna för förbokade grupper. Grupperna måste bestå av minst fem personer, men är ni färre kan det finnas en möjlighet att besöka dem tillsammans med en annan grupp. Pris för vuxna är 100 czk (ca 34 kr) medan barn upp till 18 år går in för halva priset och seniorer (från 63 år) betalar 80 czk. Mängdrabatt ges för grupper om minst 15 personer.

Företaget erbjuder även pärlkurser och workshops för såväl barn som vuxna. Och de har en pärlbutik där de säljer både pärlor/smyckeskomponenter och färdiga smycken.


Om detta gör dig sugen på en liten utflykt till Tjeckien kan du läsa mer på G&B Beads hemsida.


Tips: På företagets YT-kanal kan du se några videor som visar bitar av tillverkningen så som pressning, facettering, trumling och värmepolering. Om du inte har möjlighet att åka till Tjeckien och se tillverkningen med egna ögon, men ändå är nyfiken på hur det går till så ger dessa en liten inblick i produktionen.


(Här på bloggen har du för övrigt tidigare kunnat läsa om Wild Things tjeckienturer där man besöker flera tillverkare. För mer info om deras pärlturer, se deras hemsida.)


Foto: G&B Beads


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails