torsdag 7 april 2016

Inspiration: Rama in ärvda smycken


Ett ärvt smycke kan ha ett stort känslomässigt värde, men av olika orsaker kanske man inte kan eller vill bära det, inte ens om man väljer att göra om det till ett bärbart smycke (många låter smida om ärvda vigselringar till exempelvis hängen). Det finns dock alternativ till att bara låta skatterna ligga undangömda i ett skrin eller en låda. Ett sådant är att skapa en tavla som framhäver den ursprungliga ägaren samtidigt som man låter smycket/smyckena synas.

Ovan syns ett exempel från Carter Avenue Fram Shop där ett foto av en mamma omgärdas av hennes smycken. I andra fall finns det kanske ett speciellt smycke, något tavlan från Wendy Davis Custom Framing nedan ger ett bra exempel på.

Notera namnskylten, som gör det lätt att identifiera kvinnan för släktforskare och andra intresserade (det är alltid en god idé att skriva namn och gärna några ytterligare uppgifter om personen på fram- eller baksidan innan släktingar och ättlingar glömmer bort vilka de gamla fotona avbildar).
Smycket behöver inte utgöra fokalpunkten i tavlan, det kan också vara en detalj i berättelsen om en person. "Family history shadowbox collage" kallar Malibu Gallery Omaha sitt arbete nedan. Här är det porträttbilder och text som är i fokus. Även smyckena, i detta fall mannens klockkedja och vad som verkar vara en brosch med guldstoft, har tillhörande beskrivningar. Här berättas ett pars liv i foton, text och några utvalda efterlämnade objekt.
Smyckena kan också vara en av många föremål som efterlämnats och som tillsammans berättar om en person som lämnat oss. Tavlan nedan är egentligen ingen minnessak efter en person utan en inramad samling, men den kan tjäna som inspiration här. Bilden kommer från bloggen Bird Nest On The Ground och visar bloggarens vän mr. G:s samlingar. Notera hur den djupa ramen gör det möjligt att placera en liten nalle och porslinsfigurer på den.
Broscher och berlocker är speciellt tacksamma eftersom de är enkla att fästa på ett underlag. Vissa samlade på broscher, vilket kan ge en stor mängd dekorativa smycken att skapa med. Varje brosch kan dessutom komma med ett minne, vilket gör att tavlan fylls med många små anektoder. Tavlan nedan tillhör Robin Bourbonnais och kommer med en berättelse som berör just detta.

I created this shadow box using my mother's collection of brooches. It was placed on display at her memorial service. It was heart-warming to see her old friends point to a particular pin and remember her wearing it, or better yet, they remembered giving it to her.


Män kanske sällan hade smycken, men förutom vigselringar är ofta fickur vanliga arvegods efter dem. Nedan syns två exempel, det vänstra från The Art Shop och det högra från Art & Frames.
Att rama in ett kärt arvegods behöver inte vara komplicerat och designen behöver inte vara avancerad, vilket Krysmelo visar med sin enkla tavla för sin farmors vigselringar. Hon visar också steg för steg hur hon ramade in dem för den som vill göra något liknande.
Maple & Magnolia är inne på samma spår och ramar in några gamla broscher. Hon kallar det sentimental art. Även hennes bloggpost har instruktioner till tavlorna.
Som synes i exemplen ovan finns det två vägar att gå för att skapa dessa tavlor: antingen gör du dem själv eller så överlåter du det åt experterna på en ramverkstad. De kan hjälpa dig både med det estetiska (passande ramar, layout etc) och det tekniska (fästa smyckena).


Fotnot: För mer om inramning, se Rama in och montera dina pärlbroderier.


Foto: Se text för källor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails