Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 25 februari 2016

Material: Vaxer


Beadswax och karnaubavax i flingor


Vaxer är material som karaktäriseras av att vara vattenavstötande och solida men formbara i rumstemperatur. Detta gör dem användbara inom många områden. De kan användas för att skapa en skyddande yta, agera smörjmedel, fungera som fästgrund med mera. Inom smyckestillverkning är det också ett idealt material för att skapa modeller som en gjutform kan formas till då man helt enkelt smälter bort modellen när formen är färdig och därefter fyller den med metall.

Olika vaxer kan ha olika egenskaper, varav den främsta är smälttemperaturen: många gånger föredras ett hårt vax som håller länge och inte smälter så lätt. Exempelvis smälter bivax redan vid 61-65 grader medan karnaubavax smälter vid 83-86 grader, vilket gör att det senare är känt för användningsområden där hårdheten är viktigt (bilvax) medan det senare används där mjukhet inte är ett problem eller där bivaxet blandas upp med andra ämnen som härdar det (enkaustikmedium).

Vaxerna kan ha olika ursprung: animaliska som bivax och ullfettet lanolin, vegetabiliska som palmvaxet karnauba och candelillavax samt petroleumbaserade som paraffin (kan även tillverkas syntetiskt). Vissa vaxer kan ha olika ursprung: exempelvis framställdes stearin ursprungligen bara ur animaliskt fett, men senare upptäcktes av det även fanns stearinsyra i palmfett. En del vegetabiliska vaxer är inte naturligt förekommande utan fraktioneras ur oljan, så som jojobavax och solrosvax.


*

Nedan har jag listat några vaxer som används i smyckestillverkning och pärlarbeten. Det är ingen komplett lista och indelningen i den sistnämnda kategorin kan diskuteras, men den är tänkt lite som en kort guide till vax för pärlare/smyckesmakare. En liten förklaring av vad olika typer av vaxer brukar användas till.

*

Animaliska


Bivax är ett mjukt, klibbigt vax från honungsbin, som finns i två varianter: den naturligt gula eller den blekta vita. Kan användas för att vaxa tråd, smörja sågblad, hålla små stenar soms ska positioneras, impregnera tyg (som canvas), fästa pärlor i huicholteknik (även om den då ofta blandas upp med tallbeck,se nedan) och för att försegla metall mot oxidering genom att poleras in, gärna på en varm yta. Kan också användas för att rita mönster på metall genom att gnida in ytan med vax och rista mönstret i det med en blyertspenna eller rits. Det finns bivax som säljs i speciella hållare med skåror för att vaxa tråd utan att klibba ned fingrarna genom att hålla direkt i vaxet. OBS! Vissa människor, speciellt pollenallergiker, är överkänsliga mot bivax och har utvecklat så kallad kontaktallergi. En del tål inte gult bivax, men väl det extrarenade vita vaxet.

Dop wax är det engelska namnet på stenlack, ett hårt material gjort av schellack och harts som används för att temporärt "limma fast" stenar som ska slipas. På svenska kallar vi alltså detta för lack, inte vax, men tar med det på grund av dess engelska namn.

Enkaustikmedium är en mix av bivax och dammarharts som används i enkaustik. För smycken finns speciella varianter med extra mycket harts, vilket ger ett tåligare resultat.

Pärlmosaikvax är en mix av bivax och tallbeck med karaktäristisk doft, som används i huicholteknik, en sorts pärlmosaik. Med bara bivax kan pärlorna "krypa upp" ur vaxet varför denna specialvariant rekommenderas. Säljs under varumärken som Tackee Wax och Beadswax.


Vegetabiliska


Karnaubavax är ett hårt, icke-härsknande vax som utvinns ur vaxpalmen. Det används i allt från godis och medicin (ytbehandlingsmedel) till hudvårdspodukter och bilvax. I smyckessammanhang har det bland annat rekommenderats som ett bra vax att polera pärlor och andra komponenter av polymerlera med.


Petroleumbaserade och syntetiska


Dragvax är ett exempel på namn som används om vaxer gjorda för att smörja metall, i detta fall när man ska dra tråd genom en dragplatta. Säger egentligen inget om innehållet så den hamnar i denna kategori då flera varianter görs av petroleumbaserat eller syntetiskt vax.

Färgvaxer är vaxer eller pastor med färgpigment, ofta metalliska eller pärlemorskimrande, vilka används för att ge olika material som metall och trä ny färg. Den kan gnidas in i nedsänkta partier eller täcka hela ytor. Exempel på denna typ av vax är Gilder's Paste.

Injektorvax eller gjutvax används i en vaxinjektor när man gör vaxmodeller för gjutning (jmf modellvax nedan). Har olika färger beroende på smältpunkt.

Mikrokristallint vax är ett fint vax som används för att försegla olika material, inom smyckestillverkning främst metall som lätt oxiderar eller som färgats eller patinerats. Kan även användas på trä, lera osv. Mest kända varianten är Renaissance Wax.

Modellvax har olika färger beroende på smältpunkt etc, men mörkblå är kanske den vanligaste. Formerna varierar, från block och pinnar till stänger med hål för ringmodeller. Det används för att skapa en modell att gjuta ett smycke eller del av ett smycke efter. Användningen av vax för att skapa en modell att forma en gjutform kring har gett gjuttekniken dess namn: cire perdue eller lost wax casting.

Slip- och polervaxer används för att polera upp ytan på metall. Vaxerna finns i olika finhetsgrad, ju finare desto blankare resultat. De är också gjorda för olika metaller, exempelvis finns det

Thread Heaven kallas inte för vax av tillverkaren och smälter inte som vax gör, men inkluderas här då det är en produkt som används för att vaxa pärltråd av nylon (Nymo, C-Lon etc). En thread conditioner som det kallas på engelska.


*


Några avslutande noter: 

  • petroleumbaserat eller syntetiskt vax används också ofta för att förbättra färgen på turkos och malakit eller göra skrovliga lavapärlor slätare och snällare mot huden. 
  • Till vaxad lintråd används vanligtvis paraffinvax, men det finns säljare av ekologisk lintråd som själva vaxar sin tråd och då använder sig av bivax.
  • Vegetabiliska vaxer och bivax av olika slag säljs bl. al. av butiker som har ingredienser till hemmagjord kosmetika. De brukar ofta ha åtminstone några ekologiska alternativ. Vill du testa veganvänliga, naturliga alternativ till paraffin- och bivax kan de vara ett ställe att hitta råvaror. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails