måndag 22 februari 2016

Inspiration: Plaza Hotels kristallkronor blir lyxiga souvenirsmycken


Det är ingen ny idé att återanvända prismor från kristallkronor i smycken (se Udda prismor blir till smycken), men att göra smycken av gamla kristaller kan vara mer än bara miljömedvetet återbruk. När kristallkronorna som används har ett speciellt ursprung så kan smyckena bli mer än bara något med vintageinslag. Tar du en prisma från en trasig, ärvd pjäs, som du minns från besök hos farmor i barndomen så kan det bli en minnessak, ett nostalgiskt smycke fyllt med minnen. Och gör man som Plaza Hotel i New York och låter en smyckesmakare göra smycken av de gamla, men inte längre använda baccaratkristallkronorna från 1920- eller 1930-talet, så kan man få en kollektion av annorlunda och unika souvenirer.

Kristallkronorna plockades ned 2005 och stuvades undan i ett förråd. Hotellet kunde inte bestämma sig för vad de skulle göra med dem. Tidigare har man sålt vissa småobjekt från hotellet till gäster som visat intresse för dem, men denna gång ville de göra något lite mer kreativt. 2014 visade de en av de dyrbara men dammiga kristallkronorna för smyckesdesignern Heather Morra. Designern såg direkt smyckespotentialen i prismorna och skapade en kollektion, Legacy Collection, som nu säljs av hotellet. Du kan se mer av den här och på Morras hemsida.

Fler smycken är också på väg: en brudkollektion är planerad och det finns även andra material från hotellet som de hoppas kan förvandlas till unika smycken i framtiden. Och prismorna är inte på långa vägar på väg att ta slut: till kollektionen använde Morra bara sex av de tjugofyra nedplockade kristallkronorna.


Foto: Tamara Beckwith (via New York Post)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails