onsdag 23 december 2015

Jul: Snöflingor på pärlplatta


Snöflingor och stjärnor är bra juldekorationer eftersom de inte är så extremt juliga att de inte passar resten av vintern också (och därför passar bra att göra under jullovet, vare sig man hinner bli färdig innan julafton eller ej). Pärlplattor är en perfekt teknik för att göra snöflingor då de ger en möjligheten att hela tiden testa olika varianter, plocka bort och lägga till pärlor, under arbetets gång. Det finns en mängd mönster på nätet, men den kreative kan också gå mer intuitivt till väga och låta ett eget mönster växa fram.

Oftast används hexagonala pärlplattor/piggplattor, stora eller små, men några mönster utgår från runda plattor.

Strategi för egna mönster

Vill du göra egna mönster så har Hamamia en tutorial du kan utgå ifrån. Där används samma princip som när man klipper snöflingemönster i papper: pärlplattan delas in i tolftedelar där du skapar ett mönster i en sektion och sedan upprepar det varvet runt. Detta passar speciellt till en större pärlplatta med fler designmöjligheter.

Du skulle också kunna börja med att pärla sex "ekrar" som går från mitten ut och sedan bygga på dem – som görs i denna video. Det är också en bra arbetsgång när man utgår från färdiga mönster förstås.

Snöflingemönster

Det finns många mönster på nätet och utöver det ännu fler inspirationsbilder som du kan använda som underlag för dina egna kreationer. Här är ett urval, varav den första har en bra steg-för-stegbeskrivning för dig som inte strykt pärlplattor förr (eller glömt hur man gjorde):


Du kan göra tvåfärgade varianter som hos Bead MerrilyColor it Pink och EK success brands. Andra gör snöflingorna lite festligare genom att fästa strass på dem eller dekorera med glitterlim.

Du kan också göra helt "fyllda" motiv som hos Jennifer's little world och Flores de Celofán. Eftersom där är många pärlor tätt intill varandra så håller de lättare ihop efter strykning på det viset.
Idéer för användning

Användningsområdena för de färdiga snöflingorna kan vara flera. Det vanligaste är att hänga upp dem i granen eller fönstret, men andra alternativ inkluderar halsbandjulkort (en annan typ här), julklappsinslagningar, drinkunderläggljusslingor och burklocksdekor.

Ta det ett steg till

Snöflingorna kan faktiskt användas till något annat också. The Chilly Dog har instruktioner till ett projekt där snöflingor i graderade storlekar satts ihop till en gran! Vill du inte göra en gran så ta ändå en titt för där finns flera olika mönster att använda sig av.
Foto: Maija Rooney (överst), DIY Sweden (mitten), The Chilly Dog (nederst)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails