fredag 9 oktober 2015

Manekis projekt: Två höstbroscher
I somras blev jag kontaktad av Creativ Company och tillfrågad om jag ville göra något på bloggen i samarbete med dem. Av olika anledningar har det tagit mig pinsamt lång tid att bli färdig, men här kommer äntligen del ett av två med kreationer skapade med material från en av landets ledande leverantörer av hobbymaterial. Allt material jag använt till dessa projekt finns i deras sortiment av pärlor och smyckesdelar. Använd artikelnumren i listan nedan för att finna exakt de produkter som använts.

De första två projekten som jag vill dela med mig av är två mycket enkla broscher, som passar årstiden. En tar tillvara en av sommarens förgängliga blomster, den andra förmedlar en känsla av värme och mys med sin doft och sin färg.

Material:
Broschnål, 25 mm [60199]
Klar cabochon, 25 mm [28394]
Torkade judaspenningar (Lunaria annua)
Superlim
T-sprit

Verktyg: Silhuettsax

Judaspenningar eller Judas silverpenningar är en eternell i släktet månvioler, som är lättodlad och som lätt sprider sig. Plocka den under sommaren när den vissnat och "penningarna" är grå. Det skyddande yttre höljet lossnar när man trycker eller gnider lätt på det och då framträder silverpenningarna. Dessa är sköra så hantera dem försiktigt. De ser kanske inte så imponerande ut, men under en glascabochon och med ljusreflekterande metall under dem, blir de både intressanta och iögonfallande smyckesmaterial.1. Börja med att välja ut en silverpenning som är lagom stor för att passa i broschstommen. Klipp till formen med en vass silhuettsax. Var försiktig eftersom penningen lätt rivs upp. Små revor är ok, speciellt i kanterna, för de syns inte i slutresultatet, men undvik att skapa hål.
2. Rengör broschstommen och undersidan av cabochonen med t-sprit så de är helt rena (annars fäster inte limmet så bra). Droppa en eller max två droppar superlim i stommen och vicka den så att limmet flyter ut. Placera silverpenningen i stommen. Undvik att trycka för mycket på penningen så den inte skadas (eller ett finger fastnar i limmet). Det gör inget om den inte fäster överallt, nästa steg fixar det.
3. Droppa 2-3 droppar lim på silverpenningen och vicka åter broschen så limmet flyter ut. Det gör inget om det inte täcker jämnt, det bara bidrar till effekten. Placera cabochonen i  broschstommen och pressa ihop delarna. Räkna till tio, då bör limmet ha torkat.

4. Njut av din egna lilla silvermåne. Nedan kan du se hur den ser ut i fullt solsken. Dålig bild, men den fångar skimret i smycket.
Tips: Metallglansen och färgen i broschstommen lyser till viss del igenom judaspenningen. Du kan variera slutresultatet genom att först måla insidan av stommen med metallic- eller pärlemofärg, vilket ger ett liknande skimmer som metall men med extra färg. Eller, exempelvis, klä den med bladguld eller slagmetall.

~*~
Material:
Broschnål, 25 mm [60199]
Bivaxplatta [73202]

Verktyg: ev. skalpell

För detta projekt behöver du en broschstomme med en tunn kant eftersom den lättare skär genom vaxet och ger en ren kant. Generellt bör du leta efter stommar gjorda av pressad metall istället för gjutna komponenter, som oftast har tjockare kanter. Har du bara en passande broschnål så blir detta världens enklaste och snabbaste smyckesprojekt.1. Placera vaxplattan på ett rent och slätt underlag. Smuts fastnar i vax så var noga med att ytan är ren. Placera broschstommen ovanpå vaxet och pressa försiktigt den igenom plattan som om det vore ett kakmått.
2. Lyft upp broschen och kolla så att kanterna är jämna och rena. Skulle någon vaxrest flyta utanför stommens kant kan du försiktigt skära eller skrapa bort den med en skalpell. Var försiktig så du inte gör märke i vaxet eller repar metallen.

3. Din brosch är färdig att bäras (och sniffas på).


OBS! Tänk på att bivax är ett mjukt material, som ska behandlas med omtanke. Hög värme, t ex i en parkerad bil sommartid, får det att smälta och låga temperaturer (säg, under 10 grader) kan få vaxet att vitna. Hårda material som trycks mot ytan kommer att göra avtryck. Detta är tänkt som ett "myssmycke" för alla som älskar bivaxdoften och som vill bära den med sig. Det är inte tänkt som ett smycke som ska vara för evigt eller tåla tuffa miljöer. Vill du ha vaxdoften, men tycker broschen är för oskyddad kan du istället pressa fast vax i en medaljong.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails