torsdag 1 oktober 2015

Färger och finishar: Etched

Etched eller etch används, logiskt nog, för att beskriva glaspärlor som etsats. Glas kan etsas olika mycket: en lätt etsning ger en matt, frostad yta och är en vanlig behandling på glaspärlor, från seed beads till lampworkpärlor (en del matta pärlor trumlas dock matta istället för att badas i etsmedel). Ibland etsas bara delar av ytan för att skapa ett mönster där delar av pärlan är glansig och delar är frostad. Det finns även halvmatta pärlor som etsats ännu kortare till och därför fortfarande är lite glansiga, detta är vanligast på seed beads.

De senaste åren har dock en annan typ av etsade glaspärlor börjat dyka upp från Tjeckien, vilka säljs just under beteckningen etch eller etched. Dessa etsas en längre tid än matta pärlor och får därmed en grövre, ojämnare struktur som påminner om skrovliga stenar. Exakt hur korroderad ytan blir beror på hur länge glaset ligger i sitt etsband så strukturen på pärlorna kan variera från lätt skrovlig till tydligare, djupare frätmönster.

Etsningen kan kombineras med andra yteffekter som AB, capri/apollo gold, vitrail, chrome osv. Vissa sådana ytfinishar har en metallisk glans, vilket gör att en del etsade pärlor inte är matta -- som etsat glas blir -- utan har en glansig yta, helt eller delvis. Som synes ovan kan etsningen även kombineras med färgfinishar, som förblir matta.
PS! Man kan också skapa en ännu grövre struktur på glaspärlor med rena kratrar i den matta ytan, läs mer om det i Lavasteneffekt på lera och lampworkglas. Vissa lampworkpärlor i denna teknik säljs under beskrivningar som crusty, stone texture, rustic osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails