tisdag 16 juni 2015

Tillbehör: Smyckesdelar med svirvel

En svirvel är ett ting som är hopkopplat så att det kan rotera fritt. Ovan syns en krok som kan svirvla (rotera runt) fritt eftersom den sitter fast i öglan genom en kula i änden, vilken är något större än hålet i ögledelen. Du kan finna svirvlar i allt från maskiner till fiskeprylar – till smyckesdelar.

I smycken kan en svirvel vara praktiskt i lås, fästen eller hängen som man lätt vill kunna vrida. I gamla tider användes de ofta i klockkedjan och de är även vanliga i nyckelringar av karbinhaketyp. Pärlaren har kanske främst sett kopplingen i klolås eller liknande, men det finns faktiskt många fler smyckesdelar att upptäcka så som kroklås, ändavslut, bails, fattningar, länkar och hängen. För exempel, se BeadFX och Beaducation (om länkarna inte fungerar, använd respektive butiks sökfunktion och sök på swivel). För många olika sorters smyckeslås med svirvel, se Rio Grande.

Det är även möjligt att själv göra smyckesdelar med svirvelfunktion. Allt som krävs är att ena delen har ett hål och den andra kan fästas i detta hål. Till exempel med hjälp av hattpinnar: trä igenom en hattpinne (som bör ha en stor kula eller "hatt" för att inte kunna slinka genom hålet) och gör en ögla som inte sitter tajt mot hålet utan tillåter att pinnen kan rotera fritt.


Illustration: Pearson Scott Foresman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails