torsdag 25 juni 2015

Projekt: Spetsvirkning på kedja


För något år sedan började det dyka upp många tutorials och DIY-projekt, som handlade om att virka en eller flera rader på smyckekedjor (se bilder och projekt här). Detta har även nämnts på denna blogg. Dessa smycken har ett lite robustare intryck med grövre kedjor och breda virkningar med täta maskor och klara färger. Men även för den som vill ha lite skirare, romantiska smycken à la shabby chic vintage eller fransk lantstil (eller varför inte à la Jeanne D'Arc Living) så kan kombinationen kedja och virkning vara klockren.

Cynthia Shaffer har instruktioner till det spetsvirkade halsbandet ovan. Genom att välja en tunnare kedja med stora, runda länkar samt virka en luftig spets istället för täta fasta maskor eller stolpar så kan hon skapa ett skirt smycke med vintagekänsla.

Virkmönstret är i sig inte svårt, men instruktionerna kräver att du redan kan grunderna i virkning (och förstår engelska virktermer). Om du inte redan kan virka så finns det många resurser på nätet likväl som böcker på bibblan i ämnet. På svenska har bl. a. Järbo garn (notera att det är ett bloggarkiv så första delen står sist i listan) och Hemmets Journal virkskolor på nätet. Det finns även videor på YouTube för dig som föredrar att lära via filmer.

En viktig sak att tänka på är också att britter och amerikaner inte menar samma sak med vissa virktermer så håll koll på vilket som används i engelskspråkiga mönster! En lista över termer på svenska, amerikansk engelska och brittisk engelska finner du här.

Ett sista tips är att, om du vill variera spetsen, låta dig inspireras av gamla virkböcker, som ofta har mönster på både enkla och lite mer detaljerade uddspetsar.


Foto: Cynthia Shaffer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails