fredag 26 juni 2015

Lästips: Bead Embroidery Stitch Samples - Motifs (recension)

Titel: Bead Embroidery Stitch Samples: Motifs
Författare: CRK Design & Yasuko Endo
Förlag och år: Interweave, 2011
Sidantal: 88
Sammanfattning: En bok för den som vill kombinera pärlor och brodergarn i framför allt småmotiv, som kan användas på olika vis. Omfattar olika tekniker och motiv.
Plus: Söta motiv med många användningsområden. Varierande motiv. Tydliga instruktioner med både foton och illustrationer.
Minus: Innehållsmässigt inga större minus.
Rekommenderas till: Alla som gillar att kombinera pärlor och tråd, tycker om små broderier/motiv och som själva har idéer för hur de kan användas. Här kan finnas idéer för kläder, hemtextilier, smycken, toktäcken med mera.


Bead Embroidery Stitch Samples: Motifs är uppföljaren till Bead Embroidey Stitch Samples. Här ligger fokus på små eller mindre motiv, som kan broderas på -- för att ge bokens exempel -- kläder, dukar, väskor, mockastövlar etc. Eller varför inte smycken (jmf Medaljonger för brodöser, Brodera söta små hängen och Gammeldags brosch av broderier)? Även om boken ger exempel på hur motiven använts på olika vis så finns här inga projekt utan bara instruktioner till motiven.

Bokens motiv spänner över allt från söta minimotiv till större motiv och sömmar med inspiration från europeiska broderitraditioner. Här finns allt från helt pärlade motiv till mönster nästan helt utförda i brodergarn utan pärlor, men de allra flesta motiven har lika mycket pärlor som brodergarn. Här finns bakverk/desserter, folkdräkter (inklusive samiska dräkter och vad som känns som daladräkter), blom- och paisleymotiv, fåglar, bottensömmar, nätsömmar och bårder. Här finns även östeuropeisk korssöm och skandinaviskt/engelskt yllebroderi (se bokens omslag).

Tycker du om att mixa pärlor och brodergarn är detta en bra bok. Här används mer brodergarn i blommotiven än i La broderie de perles samtidigt som du får många motiv till skillnad från i Jane Davis Bead Embroidery: The Complete Guide som främst är en teknikbok som testar olika sömmar och stygn.

Något man speciellt slås av i de minsta motiven är hur mycket man kan göra med bara ett par linjer/stygn. Bokens sista mönster, en pingvinfamilj är ett perfekt exempel där den mellanstora pingvinen görs av två y-stygn, fem pärlor (för huvud, kropp och simfötter) och två små stygn för en näbb. Även folkdräkterna, varav några syns ovan, är skapade med bara några få pärlor och stygn, men lyckas ändå skapa många detaljer.

Enligt boken själv passar den alla, oavsett nivå, och visst håller jag med: här finns motiv som nybörjarbrodösen kan klara av samtidigt som det även finns inspiration för de som broderat ett tag. Boken inleds traditionellt med bilder på de material och verktyg/tillbehör som tarvas samt en liten beskrivning av dem. Därpå följer instruktioner till grundläggande tekniker som hur man delar brodergarn, överför mönster, använder märkstramalj och skarvar tråd. Sedan beskrivs ett projekt -- applikation med donut i läggsöm som sys fast på kläder -- från början till slut över tre sidor och med flera foton. Nybörjaren lämnas med andra ord inte i sticket.

För övriga motiv finns det både instruktioner i foton (se ovan) och sedan, i slutet av boken, många och tydliga illustrationer. Här finner du även färgnummer för de brodergarn (DMC) och pärlor (Toho) som använts i respektive motiv. För de motiv där så krävs finns även mönster att kopiera och överföra på tyget du broderar på.
Så vad blir då slutomdömet? Detta är en charmig bok, som passar det som gillar blommotiv och söta minimotiv. Motiven är dessutom varierade och fastnar inte bara i ett tema eller en stil. Även om det inte märks i bilderna ovan finns här också större motiv så som bottensömmar och stora yllebroderimönstret Scandinavian Motif 1. Instruktionerna är många och tydliga, även för en nybörjare. Här finns inga projekt i meningen att motiven används på något, utan det handlar om att ge dig mönster du själv kan brodera på vad du vill.

Enda lilla minuset är väl att engelskan haltar på något ställe och det märks att översättarna inte är helt hundra på engelsk broderiterminologi -- dock inte värre än att man förstår vad som menas. Det är inget som på det stora hela drar ned betyget för boken som helhet för min del.

Detta är en bok som kan tilltala många pärlare och brodöser för det är lika mycket en pärlbok som en broderibok, inte uteslutande det ena eller andra utan just en fusion mellan att brodera med pärlor och brodera med garn. De små motiven -- och de större -- har många användningsområden. Utöver de som nämns i boken (kläder, hemtextilier, accessoarer) kan även smycken, toktäcken, bokmärken osv tänkas vara möjliga projekt att använda sig av motiven för. Här kan många pysslare, oavsett område, med andra ord hitta inspiration.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails