Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 17 juni 2015

Kultur: Pärldrypande konstverk






Galleons and Feathers är en pärlskulptur skapad av brittiska konstnären Ann Carrington. Verket är inspirerat av industriområdet Wing Wo Wave City i Kina där kopiösa mängder av pärlsmycken och -accessoarer tillverkas. Med ett överflöd av pärlband, halsband, örhängen, broscher och tiaror har hon format ett tremastat skepp, en kinesisk djonk, som seglar på ett hav av bijouterier. Den färdiga skulpturen är hela 145 meter hög.

Enligt konstnären handlar verket om "pearls and the discrepancy between their perceived status of being timeless status symbols of refined taste and wealth (with exotic overtones) and the often very unromantic reality. Wing Wo Wave is a Chinese sailing Junk believing the dream, cruising on a tangled never ending sea of wedding tiaras, chokers and earrings."

Den mytiska äkta pärlan, en värdefull ädelsten, och dess lyx känns kanske som något som är svårt att riktigt förstå när marknaden flödar över av billiga imitationer av glas eller plast -- och när man inte själv har råd med tahiti- och söderhavspärlor. Ibland är det inte lätt att se vari attraktionen ligger, vad som gör en pärla från havets djup så åtråvärd. Pärlan blir trivialiserad. Demokratiserad, men tyvärr även trivialiserad. Ibland behöver man rensa sitt sinne från billiga pärlor, sötisar så väl som imitationer, för att kunna se odlade och äkta pärlor med färska ögon, ögon som ser den lyx man i alla tider sett i den magiska ädelsten som sakta växer fram i hav och floder.


Via.

Foto: Ann Carrington


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails