måndag 20 april 2015

Verktyg: Trådbrännare


En trådbrännare (eng. thread burner eller thread zapper) är ett elektriskt verktyg som används för att kapa pärltrådar eller hindra trådar som rattail från att fransa sig. Hur verktyget används kan du se i Beadaholiques video ovan. Trådbrännaren kan även användas för att kapa band och hindra dem från att fransa sig, vilket du kan se i denna video.

Hur användbar är då en trådbrännare? Det är inte ett verktyg som du "måste" ha (personligen äger jag inte en), men det kan ha sina fördelar framför alternativen. Många tycker det är svårt att komma åt med en broderisax när de ska klippa tråd utan att det sticker ut en lång ände och då kan trådbrännaren vara ett smidigt alternativ (se dock till så att du inte råkar smälta sönder din knut eller av misstag bränna igenom fel tråd). Den är också enklare att kontrollera än en tändare när du vill försegla ändarna på rattail, syntetiska makramétrådar osv.

Det finns flera olika varianter av trådbrännare på marknaden. Förutom kvalitet/hållbarhet generellt är värmen den stora skillnaden dem emellan: vissa märken blir hetare och når snabbare sin maxtemperatur. Ju hetare, desto enklare kapar du tråden och ju snabbare den värms upp, desto snabbare kan du arbeta. Marion Hunziker-Larsen har gjort en jämförelse mellan tre olika märken, vilken du kan läsa här. Där kan du få en liten inblick i skillnaden. Dessutom delar hon med sig av några bra tips på vad du bör tänka på vid användandet av verktyget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails