fredag 10 april 2015

Inspiration: Pärlor som minneshållare


Modern teknologi har utvecklat smyckstillverkningen på många plan och idag experimenterar många med den nyaste teknologin, från 3d-printing till så kallat "smart jewellery". Ett företag som hängt på detta och kombinerat ett klassiskt smycke med trendig tech är Galatea, som nyligen lyckades med att nå sitt mål med kickstarterprojektet Momento Pearl.

Att använda sig av smycken som minnen eller snarare förvaring av minnen är inget nytt, men metoder och stilar har varierat. Före fotografiet var medaljonger med hårlockar ett vanligt minne, liksom miniatyrporträtt. Senare kom fotoberlocker och med silverlera blev fingeravtryckshängen (speciellt som minne av nyfödda) populära.* Momento Pearl kan ses som en modern utveckling av minnessmycken, vilken utnyttjar dagens möjligheter att spara information i mycket små ting och använda sig av den mobila teknologi vi kallar den smarta telefonen. Den sentimentala videon ovan visar hur det fungerar: med hjälp av en app i telefonen kan man höra ett inläst röstmeddelande när man lägger pärlan mot sin smartphone.

Dyr gimmick som är kul för stunden eller något att hålla kärt resten av livet? Oavsett vilket, är du nyfiken så kan du läsa mer om smyckena på Galateas kickstartersida respektive hemsida.

* = För mer om mementos här på bloggen, se Minnessaker, Fotosmycken och Personliga smycken med fingeravtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails