torsdag 26 februari 2015

Inspiration: Getens årIMG_5029-Chinese-New-Year-Goats-LaternFörra veckan firades det nyår , som vi ofta kallar kinesiskt nyår även om det firas i flera andra ostasiatiska länder också. Enligt den kinesiska kalendern går vi nu från Hästens år till Getens eller Fårets år.  19 februari 2015 till 7 februari 2016 är Trägetens år: den kinesiska kalendern delar inte bara in åren efter zodiakdjuren utan kombinerar dem även med ett av de fem elementen, vilket påverkar dess symbolik. Mer om zodiakdjuren och kinesisk astrologi kan du läsa i I oxens år -- lyckodjuren och den kinesiska zodiaken. Du kan också läsa Fire Mountain Gems artikel.

Som alla år föreslår jag här att använda detta som inspiration i ett pärl- eller smyckesprojekt. Pärla ett får, använd pärlor med getmotiv -- låt dig inspireras hur du vill. Getter och får är kanske inte de vanligaste motiven i smyckesmaterial, men det finns en del söta kinesiska fårpärlor och -berlocker att köpa, se t ex FMG, Pandahall (sök även på goat) och Shipwreck Beads för några exempel.

Årets djur är dessutom känt för att producera ett härligt och mångsidigt material: ull. Så varför inte låta zodiakdjuret inspirera dig till att använda dig av ull i år? Garn, kammad ull (för filtning), filt, kläde och vadmal är exempel på ylleprodukter som finns att skapa med. Om du inte har något emot skinn så finns det förstås även en del skinnband och skinnbitar av getskinn liksom ulliga fårskinn/lammskinn.


Foto: Bernard Oh [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails