tisdag 6 januari 2015

Utmaning/inspiration: Tips på årsprojekt för 2015


BAW 5 mosaic
Brooch A Week collage av Louise Hunter (cc by-nc-nd 2.0)


Ett nytt år innebär ett nytt tillfälle att åta sig ett årslångt kreativt projekt. Årslånga projekt kan ha många olika orsaker och mål. De kan vara allmänna eller ha ett specifikt tema, fokuserar på output (t. ex. ett alster per dag/vecka) eller på input (t. ex. lära nya tekniker). Men kärnan är oftast att utmana sig själv och utveckla sitt skapande.


Innan du börjar
Att åta sig något för 365 dagar framåt kan vara både spännande och skrämmande. Det är lätt att känna sig överväldigad, tycka det är för mycket, men å andra sidan kan man ett år senare -- förhoppningsvis -- se tillbaka på året och vara stolt över vad man åstadkommit. Det är en chans att pusha sig själv att göra något nytt eller något större projekt som man inte vågat tidigare.

Men var beredd på att vardagslivet kan komma emellan och sätta käppar i hjulet fortare än du anar. Är det första gången du planerar ett stort projekt kan det vara värt att sätta sig ned och tänka igenom sina mål först, det är lätt att bli för exhalterad och sätta mål man aldrig kommer att hinna med. Var realist och planera utifrån din livssituation, din kapacitet och den tid du vet du har att röra dig med. Det är inte roligt att ge upp och det kan vara svårt att hinna ikapp om man en gång halkat efter tidsplanen.

För alla projekt kan en sak att tänka på vara om du vill köra på egen hand eller om du vill vara en del av en grupp. Att vara en del av en grupp innebär ett stöd där medlemmarna pushar och uppmuntrar varandra samtidigt som man kan inspireras av andras resultat, men för vissa kan det å andra sidan innebära en negativ press på att leverera även när livet kommer emellan. Vissa tips nedan är projekt där det finns en diskussionsgrupp eller liknande att gå med i, andra projekt är mest förslag eller rena "soloprojekt" så där får du dra ihop en grupp själv om du inte vill vara ensam i din utmaning.

Tänk också på att utmaningar eller projekt kan vara ett sätt att utforska ett helt nytt medium. Om du mest jobbar med pärlor och smycken kanske 30 Words Thursdays där fokus ligger på foton och ord är ett projekt att hoppa på just för att det är annorlunda mot vad du annars skapar med. Vissa månadsutmaningar är öppna för olika medier: exempelvis är pysselbloggen Adventures in Makings januariutmaning garn, något som kan inspirera såväl icke-konventionella smycken/pärlarbeten som vara ett tillfälle att utforska textila tekniker utan att koppla det till ditt pärlande eller smyckestillverkande. Även Try Something New Every Month är öppen för olika medier och är en helt fri månadsutmaning. Är du modig kanske du gör det till ditt årsprojekt att leta upp utmaningar inom just ett annat område, t ex på en virkblogg eller ett polymerlerforum (t ex 2015 Polymer Clay Challenge eller Creative Unblock).

Fabric postcard June 2007
Bead Journal Project-vykort av Sharon Boggon (cc by-nc 2.0)

Bead Journal Project -- pärlad dagbok
En klassisk årsutmaning, som numera fått en friare form där du kan anpassa din dagbok efter hur mycket tid och resurser du har möjlighet att avsätta för det.


Ititamat -- tidsbollar
Ititamat kan du läsa mer om här. I korthet är de en sorts icke-verbala dagböcker där indiankvinnor noterade olika händelser, personliga eller samhälleliga, i sin egen hemliga kod som bestod av pärlor, amuletter och andra småsaker som knöts på ett egentvinnat snöre.


Minnes- eller månadskapslar
Vill du inte fokusera på pärlor så kan du förstås skapa varianter på BJP, t ex ett speciellt smycke för varje månad eller varför inte utnyttja de många olika glaskapslar av olika slag som finns att köpa idag och varje månad fylla dem med något som symboliserar månaden som gått. Kan vara av personlig karaktär, men om du inte känner för det skulle det också kunna ha ett mer allmänt månadstema, t ex första snödropparna i mars, midsommar i juni osv.
365 [val]
Idén bakom alla 365-projekt är densamma: skapa något, eventuellt på ett tema, varje dag året ut. Se exampelvis denna sajt för projekt andra ägnat sig åt. Det har funnits ett projekt som gick ut på att göra något kreativt varje dag, litet eller stort -- huvudsaken var att man skulle skapa dagligen för att skaffa sig en kreativ rutin. Andra utmaningar är mer specifika med teman som örhängen, fingerringar, katter, foto etc.

Antingen kan du börja en dag (årets första dag, som ju annars hade varit en ideal startpunkt, har ju redan varit) och fortsätta året ut eller så håller du fast vid 365 dagar oavsett vilket datum du börjar.


52 [val] eller 12 [val]
Ett alternativ till att skapa ett alster per dag är att skapa ett alster per vecka. Passar dig som antingen vill göra lite mer avancerade alster eller har lite tid för ditt kreativa skapande i ditt dagliga liv. Ytterligare ett alternativ är att göra ett alster per månad à la BJP ovan. Exempel på denna typ av utmaning är Ring A Week, Brooch A Week och 52 pairs of earrings, som fanns för ett par år sedan. Year of Jewelry (JoY), som pågått några år verkar vara igång även i år (se här).

Hit kan också FusionBeads veckoutmaning (med dagliga utmaningar under mars, som är national craft month i USA) räknas. I skrivande stund har de inte publicerat en lista över 2015 års utmaningar, men du kan finna tidigare utmaningar listade här. UPPDATERING: de verkar göra en ny grej i år (se vidare under Årets färg), men du kan också låta dig inspireras av tidigare års utmaningar om du föredrar dem.
Månadsutmaningar
Det finns många månadsutmaningar och en del av de redovisas här på bloggen varje månad. Vissa lovar sig själva att utmana sig med att delta i sådana utmaningar varje månad under året, antingen väljer de en sajts/grupps utmaning eller så är det mer allmänt att delta i någon utmaning varje månad.

Vissa månadsutmaningar är också tävlingar där du kan vinna priser, vilket kan fungera som extra morot. Du kan förstås också delta i utmaningar privat, d.v.s. skapa något på utmaningstemat utan att skicka in resultatet till sajten som håller i utmaningen.


Prenumerationer och swapputmaningar
Gillar du överraskning så kan du prenumerera på pärlkit/-mixar (se t. ex. The Curious Bead Shop och Tresori Trovati) eller varför inte hitta en eller flera andra pärlare/pysslare/kompisar och arrangera en swapputmaning: välj hur många utmaningar som ska genomföras under året och fördela uppdraget att skapa kiten jämnt. Gör sedan ett schema för när aktuell utmanings ansvarige ska skicka ut sitt hemliga paket till övriga deltagare.

För extra utmaning, skapa en grupp (två eller fler deltagare) som arbetar i olika medier och låt dem skicka något som används inom just deras område, t ex garn från en stickerska eller designark från en scrappare, till övriga deltagare för att få alla att gå utanför sin trygghetszon à la detta tips.


Årets färg och säsongspaletter
Färgtrendspanarna på Pantone lanserar varje år en årets färg, vilket kan vara en perfekt utmaning. Det kan vara en engångsutmaning, men kan även utvecklas till en årslång utmaning genom att ge dig själv uppgifter som att exempelvis inkludera årets färg -- som 2015 är Marsala -- i ett visst antal alster eller att skapa en palett som inkluderar Marsala varje månad/vecka. Utöver årets färg så tar bl. a. Pantone också fram paletter för varje höst/vinter- respektive vår/sommarsäsong, vilka kan användas som bas för längre utmaningar.

FusionBeads nya månadsutmaningar baseras på just Pantonepaletterna: Color of the Month 2015. Januari börjar med tema Marsala och sedan följer ett halvår med "månadsfärger" tagna från vår-/sommarpaletten. Nästa halvår lär fortsätta med färger från höst-/vinterpaletten som presenteras inom kort.
Årets ord
Istället för nyårslöften är det populärt att välja ut ett motiverande ord, som ska följa personen genom året, på ett personligt plan och i skapandet. Lite som ett mantra eller motto, en ledstjärna som man kan påminna sig själv att sträva efter. Exempel på pärlare som valt ett ord hittar du här och här. Har du svårt att välja ett ord (eller om du bara vill veta mer om idén) så kan du få hjälp på sajter som My One WordOneWord365 ochChristine Kane.

Ordet kan integreras på olika vis, t. ex. kan första månaden innebära att göra ett talismansmycke med ordet och sedan kan det mer eller mindre tydligt återkomma i det du skapar. Är ditt ord t. ex. nyfikenhet så kan du pusha dig att hela tiden experimentera med nya saker och är ditt ord harmoni kan du testa olika sätt att uttrycka det i pärlarbeten eller smycken: det kan vara färgval, materialval (tänk ytor, tyngd osv), designstil osv.


Årets tema
Det behöver inte vara ett ord som går som en röd tråd genom årets produktion. Varför inte välja en färg, ett material, en teknik eller något mer abstrakt som ett land, en växt eller en bok, som du fokuserar på under året för att utforska eller finputsa dina färdigheter med? Kerrie Slade ägnade ett år att skapa i grå pärlor för en utställning. Självklart med andra mindre projekt emellan.

Detta skiljer sig från 365- och 52-utmaningarna ovan genom att det inte behöver finnas ett krav på output varje dag utan fokus ligger på själva processen, att återkomma till samma sak och gå på djupet med temat. I slutänden kanske du bara jobbar på ett stort projekt eller gör stumpar och testbitar som sedan kan fogas in i andra projekt.


Realisera nyårslöften
Avgett kreativa nyårslöften, så som nämndes här? Ett bra sätt att verkligen komma igång, speciellt om du inte hunnit få stenen i rullning under de lediga dagarna efter nyår eller om du vet att det kommer att komma saker i vägen för dina mål, är att göra upp konkreta delmål, som fördelas över året, och en tidsplan för dem så att du verkligen genomför vad du bestämt dig för. En plan utan tidsramar blir lätt bara en dröm som inte förverkligas.1 kommentar:

  1. Väldigt bra skrivet! Nu blev i alla fall jag inspirerad till att börja på ett riktigt kreativt projekt. Har länge funderat på att göra i alla fall en teckning varje vecka och det är kanske dags att börja nu...
    Hoppas att det känns ok för dig att jag länkade till din blogg i mitt inlägg om nyårslöften? (Länk finns här om du vill kolla: http://blogg.plusett.nu/2015/01/06/nytt-ar-och-loften/)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails