fredag 23 januari 2015

Ordlista: Liten guide till färg- och ljuseffekter i ädelstenar

Vill du utöka ditt (engelskspråkiga) gemmologiska ordförråd eller vill du kanske bara beundrar alla spännande effekter som finns att upptäcka i olika mineral? På GIA:s* blogg hittar du en guide till några av de vanligaste effekterna i (ädel)stenar som du kan råka på i din smyckestillverkning.

Det finns även andra effekter som tenebrescence, vilket innebär att mineral ändrar färg efter att ha exponerats för solljus (eller uv-ljus), en effekt som kan vara kul att känna till.

Vad kallas då dessa effekter på svenska? Vissa, som asterism, heter detsamma medan andra, som chatoyancy/chatoyance (kattögoneffekt) och play of colour (färgspel), har helt andra namn här. Tyvärr har jag ingen bra och pålitlig svensk lista, men hittar jag en så kommer den att infogas här.


* = GIA står för Gemological Institute of America


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails