måndag 5 januari 2015

Biz: Nya momsregler påverkar pärlare

Om du brukar köpa pdf-tutorials eller e-tidskrifter från europeiska pärlare och smyckestillverkare så känner du troligtvis redan av konsekvenserna av de nya EU-regler kring moms vid försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till privatpersoner inom EU som trädde i kraft 1:a januari 2015. Säljer du sådana e-produkter så är du förhoppningsvis också medveten om de nya regler som nu gäller.

Regeln är i grunden enkel: vid handel inom EU så betalas moms vanligtvis i det land varan köps från. Handlar du från England betalar du brittisk moms på dina varor osv. Men för att motverka att storföretag etablerar sig i skatteparadis och därmed unviker skatt har man beslutat att för elektroniska tjänster -- som e-tidskrifter, nätbaserade kurser och nedladdningsbara tutorials -- som säljs till privatpersoner ska moms betalas i köparens land. Köper du som svensk en tysk pdf-tutorial ska du alltså betala svensk moms istället för tysk moms vid ditt köp. Momsintäkterna skickas som vanligt in till skattemyndigheten i företagets hemland för att sedan omdistribueras till kundernas hemländer.

En liten regelförändring i teorin -- där tanken troligtvis var att den skulle vara omärklig för konsumenterna -- men den har slutat med huvudvärk för speciellt små enmansföretag, som saknar kapaciteten att administrera detta och rent allmänt finner du nya reglerna dyra och krångliga (i Storbritannien har det hela döpts till VATMESS på grund av det, efter momstjänsten VATMOSS). En del har därför slutat sälja e-tidskrifter och mönstermakare har gått över till att erbjuda enbart tryckta tutorials. Ytterligare några testar olika kryphål.

Mer om de nya reglerna kan du läsa på Skatteverkets hemsida. För att underlätta momsredovisningen för små företag så har e-tjänsten MOSS lanserats, vilken du kan läsa mer om här (är du inte redan registrerad kan du tyvärr inte använda den för redovisningsperioden som börjar 1/1 2015).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails