onsdag 17 december 2014

Noterat: Pärlbroderi illustrerar nobelpristagares upptäckt


2014 års nobelpris i fysik eller medicin tilldelades May Britt Moser, Edvard Moser och John O'Keefe. När den förstnämda mottog sitt pris förra veckan gjorde hon det i en klänning inspirerad av det forskningsarbete som låg bakom hennes nominering.

Designern -- och ingenjören -- Matthew Hubble hade skapat en klänning som avbildade så kallade grid cells eller rutnätsceller, en typ av nervceller som bildar en "inre GPS", ett koordinatsystem för positionsbestämning, i våra hjärnor. Cellerna upptäcktes av makarna Moser och John O'Keefe i samarbete med deras studenter år 2005 och det är för denna upptäckt som de i år fick motta den vetenskapliga världens mest prestigefyllda pris.

Rutmönstret som dessa nervceller bildar avbildade Hubble med hjälp av silverskinn mellan bitar av marinblått viskossatin. Sedan broderade han med silvriga paljetter, seed beads och stavpärlor tre stora nervceller, kompletta med cellkropp (soma) och nervtrådar. Resultatet är en lika elegant som unik nobelklänning som med hjälp av pärlor och tyg beskriver en viktig vetenskaplig upptäckt.

En kort intervju med designen kan du finna på Scientific American-bloggen PsiVid. Där får du också några närbilder av pärlarbetet.


May Britt Moser i sin nobelklänning

Foto via PsiVid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails