fredag 17 oktober 2014

Utställningar: Kungliga smycken på Livrustkammaren

Från den 15:e november fram till den 16:e augusti 2015 kan du besöka smyckesutställningen Det glittrar på Livrustkammaren i Stockholm. Den lilla utställningen fokuserar på smycken med anknytning till svenska kungar, drottningar, prinsar och prinsessor från 1500-talet fram till idag. Föremålen kommer från Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets samlingar och där finns även några privata lån.

Kungliga smycken utgör en stor kunskapskälla när man vill studera smycken i ett historiskt perspektiv, skriver Livrustkammaren på sin hemsida. Vissa smycken kan följas genom sekler då de går från generation till generation, från dynasti till dynasti. Utställningens producent, Jessica Söderqvist, poängterar också att det var förbjudet för flertalet grupper i Sverige att bära smycken fram till slutet av 1700-talet, vilket gör det kungliga smyckena till viktiga källor för att lära om smycken från den tiden.

Men smycken handlar också om enskilda människor: "Jag frapperas av att smycken blir så personliga för bäraren, de sitter oftast tätt in på kroppen och blir en del av bärarens identitet. Som så mycket annat när man blir insatt i ett ämne, upptäcker jag hela tiden nya intressanta infallsvinklar", berättar Söderqvist.

I framför allt januari och februari kommer utställningen att kompletteras med temavisningar och föreläsningar. Mer information om utställningen finner du här. Om du inte har tillfälle att besöka utställningen så kan du kika på smycken bland Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets samlingar på denna sajt.

Gillar du smyckeshistoria så kan du kombinera ett besök på Livrustkammaren med ett besök på Nordiska Museet, som har en (tidigare på bloggen omnämnd) smyckesutställning, vilken är öppen tills vidare. Läs mer om den här. Nordiska museets smyckessamling på nätet finner du här. Och vill kombinera historiska smycken med att studera modern smyckekonst så ståtar staden även med ett smyckesgalleri, Platina.


Foto: Livrustkammaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails