onsdag 1 oktober 2014

Ordlista: Kulor eller pärlor?

Det är t. ex. vanligt att obehandlade (så kallade trävita) träpärlor säljs kallas träkulor av hobbybutiker (och minst en nätbutik kallar dem för "träbollar med hål"). Om du googlar efter sådana pärlor kan det alltså vara en bra sak att ha i åtanke. En sökning på träkulor -- och för den delen träbollar -- kan ge träffar som inte en sökning på träpärlor ger. Liksom en sökning på "obehandlade" kan ge andra träffar än det i träslöjdssammanhang vanligare "trävit" som beskrivning av dem.

Men det gäller inte bara pärlor -- eller om det nu var kulor -- av trä. Vissa juvelerare och guldsmeder insisterar på att pärla endast ska användas om äkta och odlade pärlor  medan pärlor av andra material ska kallas kulor (jmf engelskans pearl och bead, något jag skrivit om här tidigare). Enligt det sättet finns det alltså inte exempelvis glas- och agatpärlor utan bara glaskulor och agatkulor. Detta synsätt har dock aldrig vunnit fotfäste i pärlbutiker och personer i gemen kallar också oftast allt för pärlor. Men det kan förstås vara användbart för juvelerare för att inte riskera missförstånd då de ofta använder sig av odlade och äkta pärlor.

2 kommentarer:

 1. Den där högen på bilden, vad ska det bli av alla dessa härligheter? Hoppas att de är dina! Av färgerna att döma har jag rätt. Tack för alla inlägg. Hoppas att du kommer igång med den kreativa sidan av pärlorna snart. Men ta det lugnt, allt har sin tid. Milka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet, det där är en gammal bild så det mesta har redan kommit till användning för några år sedan (dock ej biwapärlorna, är rädd att de fortfarande väntar...). Innan var det mest energin som inte fanns, men just nu är det ett lite annat projekt jag blivit involverad i, som innebär tidigare morgnar och busspendling (med byte för bussförbindelserna på Bjäre är smått löjliga), vilket gjort att jag just nu varit lite för trött och haft lite lite tid åt så väl bloggar som pärlor de senaste veckorna. Ett tag var det på gränsen att jag hann med denna blogg. Men jag hoppas kunna börja på något pärlbroderiprojekt i helgen och så väntar jag på att Perles & Co ska få in en pärla så jag kan beställa de senaste swarrisarna, kheops, pastel superduos etc (ja, så klart även idag nämnda självlysande seeds från Preciosa). Tyvärr såg att idag att medan jag väntade på en pärla att komma in igen så tog en annan slut. Typiskt... (de är dessutom tänkta som månadens pärlmix i oktober så nu får jag kanske tänka om.)

   Nåväl, mycket olika saker på gång som är anledningen till att man hör så lite av mig vad gäller svara på bloggkommentarer, skriva på min andra blogg, svara på mail osv. Skjuter upp allt till helgen -- och sen tar både tid och ork slut runt lördag eftermiddag. Men lovar bättring nu.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails