onsdag 29 oktober 2014

Hållbar utveckling: Är fossilt elfenben ett etiskt smyckesmaterial?Columbian MammothElfenben från elefanter har länge varit ett oetiskt material då de lett till rovjakt på elefanter, som drivit dem till randen av utrotning. Numer är det olagligt att handla med elfenben (för exakta regler, se Jordbruksverkets hemsida) och de flesta -- tyvärr dock inte alla! -- vet med sig att undvika elfenbenssmycken och andra souvenirer när de turistar utomlands. Tyvärr är materialet dock ännu eftertraktat i vissa kretsar och tjuvjakten på elefanter fortsätter.

Det finns dock alternativ till elfenben från elefanter. Pärlare är kanske mest bekanta med så kallat vegetabiliskt elfenben, taguafrön, vilket du kan läsa om här. Ett annat alternativ, som smälter fram ur Sibiriens permafrost, är elfenben från mammutskelett. Äkta elfenben, men från djur som dog för tusentals år sedan och därför inte riskerar utrotas på grund av efterfrågan.Varje år exporterar ryska mammutjägare 60 ton fossilt elfenben till Kina, världens största elfenbensmarknad.

Mammutelfenben säljs som det etiska, men ändå äkta alternativet till elefantelfenben, men det finns de som ifrågasätter detta (se t. ex. denna artikel). Fossilt elfenben kan kanske minska efterfrågan på illegalt elfenben från Afrikas kvarvarande elefanter, men experter varnar för att oseriösa handlar blandar in afrikanskt elfenben bland det fossila för att på så vis smuggla ut det på världsmarknaden. Tjuvskyttar till och med färgar elefantbetar så att de ska se ut som gamla mammutbetar. Andra menar att efterfrågan på fossilt, "etiskt" elfenben -- och för den delen, elfenben från förförbudstiden vilket kan handlas med om än under begränsningar -- gör att marknaden för olagligt elfenben ökar.

Det finns med andra ord inte ett enda, enkelt svar på om fossilt elfenben är etiskt och miljövänligt eller ej.


PS! Fossilt eller nytt -- det finns sätt att identifiera vad för sorts elfenben det rör sig om. Mer om det kan du läsa här.


Foto: Tavis S. [via Flickr.com], cc by-nc 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails