fredag 22 augusti 2014

Hem och trädgård: Pärlad sladd


Det är ingen ny designidé, den dök upp på heminrednings- och designsajterna redan 2009, men den pärlade lampsladden eller elsladden verkar inte ha försvunnit riktigt än så varför inte passa på och nämna den?

Eftersom dagens tips kräver lättare arbete med el är det värt att först påpeka att du endast får lov att byta eller montera en stickkkontakt om du vet hur man ska göra det på ett korrekt och säkert vis. Det är alls inte svårt (vi fick lära oss det på mellan- eller högstadiet), men det är inget du ska pilla med om du inte vet vad du gör. Troligtvis är det också anledningen till att sajterna som beskriver hur du gör bara skriver något i stil med "trä på pärlorna före montering" -- vet du inte redan hur man ska montera stickkontakten är det inte av dem utan av en elkunnig person som kan kontrollera ditt arbete, som du ska lära dig först.

Instruktioner/designidéer för pärlade lampsladdar hittar du hos bl. a. Äntligen hemmaRemodelista (se även förlängningssladden här), Slöjd-detaljer och Panduro (även här). Inspirationsbilder -- för både lampsladdar och andra elsladdar -- hittar du hos exempelvis ScrapHacker, Tua Holm och Robin Ayres.

Vill du inte hålla på med det elektriska kan du antingen ta med sladden till en elektrieker eller lampaffär -- eller så gör du som här och trär pärlorna på en tråd, som surras fast på sladden istället.


Ett helt annat sätt att pärla tunnare sladdar kan du läsa om i artiklarna Pärlade hörlurar och Färgkodade sladdar. Manekis självlysande ljusslinga kanske också platsar här.


*

PS! Nya små ändringar på bloggen: projekttips som dagens har nu fått en egen kategori så de är lättare att hitta bland alla smyckesprojekt och accessoarmönster. Om du bara läser bloggen via e-postprenumeration eller feedläsare så har du inte märkt att det även skett några små förändringar i blogglayouten. Hoppa gärna över till bloggen för att se vad du tycker om dem -- jag vill gärna veta!

Foto: SoLebIch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails