måndag 14 juli 2014

Projekt: Inomhus
Vissa former är återkommande i smycken liksom i andra former av konst och hantverk. En form som återkommer utan att för den delen vara så vanlig att den blir en cliché är huset. Inte så konstigt kanske då huset kan göras som en enkel geometrisk form -- en fyrkant med en triangel på toppen blir en husgavel i silhuett-- och ändå förmedla känslor kring något som är både en symbol för familj, trygghet, hemkänsla etc och en bild av något som representerar ett av våra mest grundläggande behov: skyddande väggar och ett tak över huvudet.

Hussilhuetten är en intressant form, som passar bra till ramar eller fattningar (bezels) vilka kan fyllas med allt möjligt och till och med bilda små tittskåp. Ramen kan göras på  lite olika vis. Två varianter att inspireras av och lära från är de du kan se på bilderna här.

På bloggen Altered Alchemy kan du finna instruktioner till ett litet hus (eller fågelholk), som inte kräver lödning. Instruktionerna gäller själva hänget, inte alla de dekorationer som du ser på fotot ovan. För ett lite mer avancerat projekt, som kräver lödning och en del finlir för att passa in plexiglas i ramen, skrev Leslie Hamlin för amerikanska pärltidningen Belle Marmoire Jewelry Autumn 2009. Du kan fortfarande köpa tidniningen i cd- eller pdf-format.

Ett projekt som visar ett exempel på hur du kan fylla en husram finner du hos Cat Kerr.

Vill du ha lite ren inspiration så kan också nämnas att Erin Dolman har gjort många fina hängen i form av hus. Du kan se ett par exempel här.
Tips: Om du inte vill göra egna, så finns det även husformade ramar/fattningar av olika slag att köpa. Tyvärr har jag inte sett några precis som de i projekten ovan på sistone, men om du är sugen på att leka med formen så kan de kanske ändå vara av intresse. Se t ex Rings & Things (även detta), Artbase, MaaneeShop, SweetGreenLucky, Captured Moments och -- för en hundkoja -- Artbeads.


Foto: Luthien Thye/Altered Alchemy (överst), Belle Armoire Jewelry/Stampington (ovan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails