måndag 2 juni 2014

Utställlning: Djurtema på smyckesmuseet
Utställningen Hellhounds and Doves of Love - 5,000 Years of Animal Myths in Jewellery på tyska smyckesmuseet Schmuckmuseum Pforzheim har visserligen pågått ett tag nu (från 21 mars till 22 juni), men bättre sent än aldrig. Är du djurälskare likväl som smyckesfantast så finns det fortfarande lite tid, cirka tre veckor, att besöka den tillfälliga utställningen innan den stänger.

Museets samlingar omfattar smycken från fem årtusenden och till denna temautställning har man valt att lyfta fram djurmotiven. Djur figurerade tidigt i smycken. Oberoende av tid och plats har de återfunnits på smycken -- i olika former och med varierande symbolik. Ta till exempel de persiska vildkattsarmband som användes av jägare och krigare för 2 700 år sedan som en magisk amulett eller halsbandshänget med en jakthund som symboliserade lojalitet under renässansen. Romarna uppskattade kärlekssymbolen duvor i sina örhängen medan jugendkonstnärerna gärna avbildade insekter som trollsländan i sina smycken. Än idag är djur lika självklara smyckesmotiv som för 5 000 år sedan.

Mer information om utställningen finner du på museets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails