fredag 20 juni 2014

Pärlsort: English cut

English cuts är, namnet till trots inte slipade. De får sina facetter genom att glas pressas i tvådelade formar. De första pärlorna med detta namn verkar har gjorts på ett annat vis: kuber av hett glas pressades med metallverktyg till former som de på fotot ovan.

Eftersom pärlorna pressas i mellan två former bildas en synlig skarv på mitten, vilken ger pärlorna en rustik stil och är upphovet till deras alternativa namn: rough cut eller antique cut. På vintage english cuts så kan du finna att skarven har slipats ned, men du kan också hitta antika pärlor med än grövre skarvar än på dagens pärlor.

Då pärlorna inte är slipade samt har få, ojämna facetter -- mer lika handfacetterade (ädel)stenar än strasspärlor -- så har de inte samma briljans som maskinslipad kristall, men å andra sidan så täcks de idag ofta med olika lysterfinishar etc som ger extra glans likväl som färgeffekter.

English cuts förekommer i olika rundade former, men den vanligaste är den den femsidiga du kan se på fotona här. Storleksmässigt variera de också: på bilden nedan syns en 16 mm pärla bredvid en 3 mm pärla i samma form.
English cuts tillverkas inte på samma vis som fire-polishpärlor, men säljs ofta under denna kategori eftersom de utseendemässigt liknar fire-polished.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails