onsdag 14 maj 2014

Material: Magnesit
Magnesit (magnesiumkarbonat) är en vanlig smyckesten, inte så mycket för sin naturliga färg (vit) som för att den har en annan uppskattad egenskap: den är perfekt att färga in. Du kommer därför att finna magnesit i regnbågens alla färger i pärlbutikerna. Materialet slipas/snidas ofta i olika former som döskallar, fredstecken och stjärnor likväl som i mer klassiska pärlformer.

Magnesit används, liksom howlit, ofta för att imitera turkos och säljs då under namn som chalk turquoise, marshmallow turquoise, lime turquoise och mojave green turquoise. Ibland kallas den även stabiliserad turkos, vilket vållar huvudbry då även äkta turkos ofta stabiliseras. Ofärgad magnesit säljs ibland också under namnet white turquoise.

På senare tid har magnesit med svarta eller bruna krackelerade mönster dykt upp. När sådan magnesit färgas turkos kan den vara mycket svår att skilja från äkta turkos på ytan. (Som du kan se här så är dock lätt att upptäcka turkosimitationer genom att klyva dem då färgen ligger närmare ytan, men det är inget test man vill råka göra med äkta turkos.)

Magnesit är inget nytt smyckesmaterial, det har använts i hundratals år av nordamerikanska indianer som pomofolket i Kalifornien, som formade dem till pärlor vilka nyttjades som så väl smyckesmaterial som valuta. Magnesitpärlorna ansågs ganska värdefulla och byttes styckvis till skillnad från de flesta andra "pengapärlor" som hanterades i hela strängar.

Som kuriosa kan nämnas att mineralet också har flera andra användingsområden. Pulveriserad används magnesit som klumpförebyggande medel under beteckningen E 504 och av bergsklättrare och tyngdlyftare för att krita händerna så greppförmågan blir bättre.


Källor:
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails