tisdag 8 april 2014

Material: Shakudo


2007 strategies


Shakudō är en japansk kopparlegering, som består av koppar (90-96 %) och guld (4-10 %). Den klassiska legeringen innehåller 4 % guld, men det går faktiskt att finna exempel på shakudo med så lite som 2 % och så mycket som 25 % guld.

Obehandlad påminner färgen om koppar eller brons (se foto nedan), men den används oftast patinerad med traditionella patinan rokushō, som ger metallen en purpursvart yta -- en färg som gett upphov till legeringens alternativa namn "kråkguld" eller "kråkkoppar". Det finns även patinor som ger metallen en mörkt chokladbrun ton, men det är den purpursvarta nyansen som är den klassiska.

Det finns för övrigt en legering av shibuichi och shakudo med tillsats av en extra liten gnutta guld, som kallas kuro-shibuichi eller kin-ichibusashi. Denna legering blir svart när den patineras, men får inte exakt samma mörka nyans som shakudo.


Japanese Menuki Shakudo Brooch


Shakudo användes från början mycket i dekorativa detaljer på katanasvärd, ofta i kombination med shibuichi, guld, silver och andra kopparlegeringar. I och med Meijireformerna förändrades inriktningen för de flesta svärdsmakare, som övergick till att skapa dekorativa objekt när deras svärdsköpande kunder, samurajerna, försvann. Därmed kom metallen att användas till bland annat smycken.

På grund av det dyrbara guldinnehållet används shakudo oftast till mindre föremål, som exempelvis ett halsbandshänge, eller enbart till mindre detaljer på större föremål. Shakudo används ofta i mokume-gane, som du kan läsa om här, men det finns även många exempel på smycken där shakudo används som huvudmaterial.

PS! Recept på rokusho kan du hitta exempelvis på Ganoksin.


Foto: J L Collier [via Flickr.com], Creative Commons BY-ND 2.0 (överst); Nora [via Flickr.com], Creative Commons BY 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails