Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 19 mars 2014

Material: Färgat guld


fire opal in 14 gold w rose gold overlay


Roséguld fortsätter att vara populärt -- i metall så väl som kristall och pärlimitationer -- så varför inte bekanta sig lite mer med denna vackra guldlegering och alla de andra legeringar som sammanfattas i begreppet färgat guld (eng. coloured gold).

För de flesta är guld en legering som kan delas in i gult guld, rödguld och vitguld -- samt numer också roséguld -- men det finns även flera andra, mer sällsynta nyanser av guld så som grönt, grått, svart, lila och blått. De olika färgerna skapas genom att blanda in andra metaller i guldet i rätt avvägda proportioner. Guld, silver och koppar är de främst komponenterna, som du kan se i diagrammet nedan, men även andra ädla och oädla metaller kan blandas in så som platina och palladium (vitguld), nickel (vitguld i vissa länder utanför EU), zink, kadmium (gammalt grönt guld), mangan, aluminium och/eller indium (blått). Det kan även noteras att begreppet svart guld främst används om guld som svärtats/oxiderats på ytan, antingen genom att plätera med svart rodium (rodinering) eller genom att oxidera guldlegeringar med exempelvis kobolt eller krom.

Ibland sägs det att färgen på guldet indikerar dess karathalt och att man kan avgöra om guld är äkta utifrån dess färg. Visserligen har rent guld en specifik färg, men tyvärr är det i realiteten omöjligt att avgöra metallens äkthet bara utifrån färgen. Som du sett ovan kan guld ha många olika nyanser och färger beroende på vilka metaller det legeras med. Det går alltså att skapa legeringar med lite eller inget guld men mycket oädel metall, vilka, när de polerats upp, liknar äkta guld utan att vara det. Däremot finns det proberingskit som man kan testa om guld är äkta och vilken karathalt det har, men enbart genom att studera färgen på en metall kan du inte bekräfta detta.





En viktig sak att tänka på med vitguld är att man i vissa länder utanför EU använder sig av nickel för att få den rätta färgen. Inom EU är bruket av nickel i smycken reglerat, vilket gör att man utvecklat nickelfria legeringar, men i länder utan samma stränga nickeldirektiv så kan vitguld alltså innehålla en varierande grad av nickel.

Du kan läsa mer om legeringarna, deras innehåll och namn, på Wikipedia. Den svenska artikeln Färgat guld är kortare än den engelskspråkiga motsvarigheten Colored gold. Mer om guld och färgat guld kan du även läsa hos branschorganisationen Smycken & Klockor.


Foto: Jessa Dow-Anderson [via Flickr.com] CC BY 2.0. Illustration: Benlisquare [via Wikimedia Commons] CC BY-SA 3.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails