fredag 7 februari 2014

Projekt: Stjärnbilder


Constellation pendants: these will be embroidered and then hung as necklaces


Vintern är det perfekta tiden att årstiden att skåda stjärnor med långa och, med lite tur, kalla molnfria nätter. Stjärnbilderna kan inspirera till smycken och, åtminstone bildligt, tas ned från himlavalvet för att pryda hängen, ringar med mera. De kan bli lite ovanligare stjärnteckensmycken, en present till en astronom eller bara det perfekta motivet för den nyktofila romantikern.

Autostraddle har instruktioner till ett enkelt hänge, som även de utan några större kunskaper i smyckestillverkning kan tillverka: Motivet stansas helt enkelt in med hjälp av ett spik. Creativebug har ett liknande projekt, men där används spik i tre olika storlekar för att skapa olika stora/ljusstarka stjärnor, något som ger ett mer naturalistiskt resultat. Och till skillnad från det första projektet så stansar man inte igenom metallhänget.

Ett tips: Om du borrar istället för att stansa med spik slipper du problemet med ojämnheter på baksidan så som nämns hos Autostraddle. Även i detta fall kan du använda olika stora borr: lite större borr för större/ljusstarkare stjärnor och lite mindre borr för ljussvagare stjärnor. Även en elektrisk gravyrmaskin skulle kunna användas.

För den som föredrar att måla framför att stansa eller borra så har Victoria Camp ett intressant armbandsprojekt. Hon målar stjärnbilderna och de fallande stjärnorna med självlysande färg som kul finess, men du kan förstås använda vanlig färg om du föredrar något lite mer diskret. [Hennes blogg är nu raderad, men du kan se ett exempel på hennes färdiga armband via hennes etsybutik.]

Du kan också använda dig av lera -- polymer, epoxi etc -- och bädda in seed beads eller små strasstenar som stjärnor. Se exempelvis Without a Map för ett sådant projekt.

Stjärnbilder så som de avbildas i stjärnatlaser etc med linjer som binder ihop stjärnorna är perfekta motiv för broderi, något du kan se i projekten Constellation Wistband och French Dot Constellation Runner (som du kanske känner igen från tidigare blogginlägget Knutet paljettbroderi). Fotot ovan visar för övrigt också ett halvfärdigt broderat smyckesprojekt.

För dig som vill arbeta med färdiga motiv så att säga finns det bl a cabochoner med stjärntecknen exempelvis här. Bara att fästa i en fattning eller pärla fast. Du skulle förstås även kunna tillverka dina egna cabbar med inspiration från dem.


Foto: Shrie Bradford Spangler [via Flickr.com], CC BY 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails