fredag 21 februari 2014

Inspiration: Zentangle för smycken och pärlarbeten


Immagine 083Zentangle har fångat många de senaste åren, även pärlare och smyckestillverkare. För den som inte känner till Zentangle kan det kanske bäst beskrivas som en lite mer avancerad typ av det klotter många av oss ägnar sig åt under föreläsningar, telefonsamtal med mera. I korthet går det ut på att rita upprepade mönster på avgränsade ytor och kombinera olika mönstrade ytor till vackra bilder. På sätt och vis kan det liknas vid svartstick (blackwork), ett broderi där man fyller i ytor med olika mönster på ett effektfullt sätt.

Skaparna av Zentangle poängterar gärna hur det är en intuitiv teknik, som kan användas för exempelvis avslappning/avstressning, uppvärmning för konstnärer, kreativ utveckling med mera. Med tiden har många börjat publicera zentanglemönster på nätet och för många kommer inspirationen både från egna originalmönster och mönstertutorials skapade av andra. Du kan läsa mer om Zentangle här. En mängd mönster och inspirerande zentangleverk finner du genom en enkel bildgoogling.

Zentangles kan bli konstverk i sig, men vissa pärlare och smyckestillverkare använder sig även av bilderna i sina arbeten, t ex som i armbandet av Bijoux Cassandra ovan där zentangles överförts på polymerlera. I detta avsnitt av Artbeads Cafe diskuteras just zentangle för pärlare och de visar upp ett par exempel på arbeten i läderarmbanden Zentangle Bracelets respektive pärlbroderiet I Heart Beads. I det förra ritas mönstren direkt på armbanden medan det senare exemplet använder sig av en zentangle som mönster att pärla efter.

För vissa kanske zentangle och klotter kanske främst är och förblir ett sätt att värma upp kreativiteten eller göra något kreativt när man inte har möjlighet att sitta ned med pärlor och smycken, men för andra kan de vara ett perfekt sätt att skapa mönster och motiv för sina smycken och pärlarbeten. På ett eller annat vis.


Foto: Bijoux Cassandra [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC 2.0

2 kommentarer:

  1. Hej Manekis! Jag trodde jag var i alla fall LITE orginell, när jag "doodlade" på koppar före etsning... Härligt med inspiration, TACK!
    (Anna Stina Sandelius, Göteborg; jag vet inte hur jag ska logga in med alternativen som ges... därför "anonym" - men det vill jag inte vara!)

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade det! Ja, ibland känns det som alla idéer man får har någon annan redan haft. Men du vet ju vad man säger, "great minds think alike"! ;-)

    (Och i slutänden blir ju resultatet ofta mycket varierat ändå eftersom alla har sin stil och sina variationer på temat oavsett om grundtekniken eller grundidén är densamma. Hur mycket tid och möda man lägger på finish och design är också direkt avgörande och kan vara skillnaden mellan något fantasiskt och något mediokert.)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails