onsdag 15 januari 2014

Övrigt: Registrering av namnstämpel för ädelmetallarbeten

Namnstämpel för ädelmetallarbeten är en av de fyra så kallade ansvarsstämplarna som används på smycken och andra arbeten i ädelmetall (guld, silver, platina och palladium).  De övriga tre är finhaltsstämpel, ortsmärke och årsbeteckning. Namnstämplen anger vem som tillverkat alternativt importerat det ädelmetallarbete den återfinns på. Den ska inte förväxlas med en logotyp- eller varumärkesstämpel som får användas fritt och inte är vare sig registrerad eller symbol för någon form av ansvar.

Förutom att enbart användas för att ange tillverkaren är namnstämpeln också en garant. Om ett föremål får en finhaltsstämpel (t ex 925 för sterling silver och 18k för 18 karat guld) så måste denna återföljas av antingen kontrollstämpel (kattfoten) eller en registrerad namnstämpel. Genom att stämpla sin namnstämpel ansvarar man för att den angivna finhalten är korrekt. I Sverige är finhaltsstämpling av silver frivilligt medan stämpling av guld och platina är obligatoriskt för arbeten som väger minst ett gram.


En namnstämpel har ett standardiserat utseende. Den består av minst två versaler placerade efter varandra i en rektangulär sköld. Bokstavskombinationen måste vara unik och inte uptagen av någon annan. För att få använda sin stämpel måste man registrera den hos Swedac, som för register över namnstämplar som är eller har varit aktiva, vilket innebär att man genom dem kan spåra en tillverkare enbart utifrån stämpeln. En stämpel kan registreras, avregistreras, återregistreras och överföras.

Det kostar att få sin stämpel registrerad så den får lov att användas och sedan betalar man en årsavgift för att få behålla rätten att använda stämpeln. Swedac utför även stickprov för att kontrollera att stämplarna inte missbrukas. Priset inkluderar endast registrering: när du fått din bokstavskombination godkänd kan du sedan beställa en fysisk stämpel från en stämpeltillverkare. Om du inte vill ha en namnstämpel så kan du istället låta skicka dina ädelmetallarbeten till ett företag som är ackrediterat att stämpla en kontrollstämpel, den så kallade kattfoten. De testar då finhalten i arbetet och stämplar det i enlighet med provsvaren.Mer om namnstämplar kan du läsa här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails