tisdag 3 december 2013

Projekt: Stämplar av pärlor
Pärlor kan användas som verktyg likväl som komponenter i olika pärlarbeten. Ett lite udda område är som stämplar. Nedan finns några exempel på hur pärlor kan göras om till stämplar och sedan följer ett exempel på hur pärlor kan användas för att så att säga stämpla en stämpel, dvs skapa mönster i en stämpel.


Pärlplattor
Pärlplattor -- eller kanske snarare de plaströrspärlor (Nabbi, Hama) som används på dem -- kan användas till mycket. Ett något mindre känt användningsområde kan du läsa om på El hada de papel, som visar hur du kan använda mindre pärlplattemotiv som stämplar (se fotot ovan).

Sidan inkluderar inte grundläggande instruktioner för hur du stryker pärlplattor. Dessa brukar dock medfölja pärlplattorna om du glömt eller aldrig fått lära dig hur det görs. Annars finner du bra instruktioner och en mängd olika tips på Emos Pärlkonst.


Enstaka pärlor
En pärla kan pressas fast i ett handtag av lera eller (om den är liten som en mellanpärla) limmas på en rund tandpetare/pinne och användas som en stämpel. Bäst fungerar den dock som en tredimensionell stämpel på lera snarare än som en platt stämpel för papper. Instruktioner finns hos Living the Creative Life och SCP Stamps.

En variant på detta är knappstämplar (som du kan finna instruktioner till hos t ex Martha Stewart och Factory Direct Craft,.

Pärlsträngar
Med pärlsträngar avses här den billiga typen av plasthalsband som består av plastpärlor fastsmälta på tråd, som du lätt kan finna på exempelvis loppisar. Hos Everyday is a Holiday viras en sådan sträng runt ett stämpelblock för en enkel stämpel.


Stämpeltillverkning med pärlor
Om du tillverkar stämplar av ett formbart material som Moldable Foam så kan du indirekt använda pärlor som stämplar genom att pressa dem i materialet, som sedan härdar och då kan användas som stämpel. Se instruktioner hos La-La Land Crafts for Kids.


Foto: El hada de papel, Creative Commons BY-NC-SA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails