onsdag 9 oktober 2013

Noterat: Bead Designers Alliance
Du har kanske sett någon av ovanstående loggor på pärlrelaterade hemsidor på sistone. Loggorna ovan är de svenska varianterna, men de finns även på flera andra språk.

Bakgrunden till denna kampanj, som startades av smyckestillverkaren och mönstermakaren Sabine Lippert, är den tyvärr alltför vanliga konflikten med personer som tar sig friheter med mönster och tutorials som de köpt eller hittat gratis på nätet. I princip alla mönster säljs eller publiceras med fotnoten att de är till för privat använding (ev. med rättighet att tillverka enstaka produkter för försäljning med tillstånd från designern), men trots det kan pärlare idag finna att deras mönster säljs vidare av andra, används i kurser eller på andra vis kommersiellt utnyttjas av personer som saknar upphovsmannens tillstånd. Det handlar inte enbart om att följa lagen, utan också om att följa de etiska koder som utvecklats i pärlvärlden för att skydda designers rätt till sina kreativa idéer och möjlighet att få en inkomst från dem.

För många designers är det en vanlig negativ erfarenhet att behöva komma i konflikt med personer som inte respekterar dessa rättigheter och etiska koder, men när Sabine Lippert åter igen stötte på personer som använde hennes instruktioner utan tillstånd så valde hon att istället vända på det hela och istället för att lägga energi på de som stal och utnyttjade (och som sällan kan förmås att sluta) så valde hon han skapa en kampanj som fokuserar på de som faktiskt följer de etiska koderna och stödjer designers rättigheter. Detta har hittills resulterat i ovanstående loggor, som börjat dyka up både på hemsidor och i fysiska butiker, och hemsidan Bead Designers Alliance.

Bead Designer Alliance har skapats för att dels öka kunskapen om designers moraliska rättigheter och dels rosa de butiker, lärare/cirkelledare och andra som visar respekt för upphovsmännens rätt till sina instruktioner (i enlighet med texten i loggorna ovan). Bl a premierar man butiker som deltar i kampanjen med gratisprojekt, som de får lov att använda i sin kursverksamhet, så det rör sig inte enbart om att tacka med ord utan också konkret visa att respekten och stödet är går åt båda hållen. Det hela handlar om att hela kedjan från designers till de som lär ut tekniker och projekt ska agera gemensamt, hand i hand med ömsesidig respekt. Ja, det hela kan ses som pärlvärldens motsvarighet till fair play.

För mer information, se hemsidan (samt även fb-gruppen We Support Designers).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails