onsdag 11 september 2013

Tidsfördriv: Kulkedjeexperimentet

På grund av en miss så blev ingen text publicerad idag så som tänkt. Eftersom jag ligger efter med skrivandet nu senast på grund av sjukdom så passar jag därför på att som kompensation istället helt enkelt ge er något som främst till namnet är pärlbloggsrelaterat: en video som visar vad man kan göra med en grov kulkedja om man bara ha tillräckligt mycket av den.

Experimentet kallas på engelska för Newton's beads eller "Self siphoning beads". Steve Mould lade upp en video av det här, vilket enbart visar hur kulkedjan beter sig. Själva fysiken bakom diskuteras i den video från Earth Unplugged, som du kan se inbäddad ovan.

Andra varianter, som hos Steve Spangler, verkar istället använda sig av pärlor fastsmälta på tråd (tänk billiga plasthalsband/mardi grashalsband).

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails