Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 15 mars 2013

Teknik/projekt: Smock med pärlor





 Smock, som även kallas våffelsöm eller -- inom folkdräktssömnad -- striplor, är en typ av broderi som sina många variationer till trots ofta gemensamt kan beskrivas så som bestående av "jämna och fina veckade partier inom framförallt kläd- och linnesömnad". Ofta användes och används den på klädesplagg vid exempelvis handledslinningar, kring halsen, framtill på småbarnens klännings- eller koltok, vid sprund och kjolslinningar där man ville ta in vidden eller få ett något elastiskt parti. Denna typ av traditionell smocksöm ska inte förvävlas med de maskinsydda sömmar med elastisk tråd som man kan finna på kläder idag under namnen smock och våffelsöm.


Foto: Robin Atkins/Beadlust. Använd i enlighet med CC BY-NC-ND 3.0

Historik och variationer
Smocken utvecklades, enligt Wikipedia, i det medeltida England. Det var ovanlig så till vida att den var vanlig bland bönder och andra arbetare till skillnad från många andra typer av broderier. Detta berodde förstås på att smock är en praktisk sömnadsdetalj, inte bara rent dekorativ som andra samtida typer av broderi. I en tid då elastiska band och resårer inte var uppfunna fick man hitta på andra sätt att hålla kläderna på plats och smock var ett av dem.

Smocken har utvecklas åt olika håll i olika länder och världsdelar och begreppet omfattar idag en mängd olika broderityper. Som du kan se här finns det flera olika sätt att sy ihop vecken vid smockning. Till skillnad från i svenskan har man på engelska ofta specifika namn för alla de olika stygnen.

På bilden i ovanstående länk syntes det som vi européer brukar kallar smock, men det finns även en annorlunda typ av smock, som kallas canadian eller (north) american smocking. Kallas även eller påminner om lattice smocking. Denna typ av smock används vanligtvis på prydnadskuddar och andra föremål i rent dekorativa syften, men kan även användas på kläder, som du kommer att få se längre ned.

För en ytterligare genomgång av olika smocktraditioner och -tekniker, se Bella Online. Inkluderar en bild på s k counterchange smocking med pärldekor. Counterchange är en intressant teknik där rutigt, randigt eller prickigt tyg veckas på ett speciellt vis så mönster/former i olika färger skapas -- här är ett bra exempel på effekten (med tutorial).

När och var man började lägga till pärlor vet jag inte, men som i många broderier har de börjat användas för att göra våffelsömmen än mer dekorativ. Inslag av pärlor förekommer i många olika typer av smocksömmer från olika delar av världen. Hos Robin Atkins kan du t ex se en typ av indiansk-mexikansk smock som är helt pärlad i olika mönster (se bild ovan). Annars är det vanligt att bara fästa enstaka pärlor på stygnen eller i de mellanrum sömmen skapar.

Det kan vara bra att känna till att det på engelska råder något av en begreppsförvirring mellan vad som är smocking och vad som är shirring. Ibland används de som synonymer, ibland används det ena eller det andra enbart om elastiska sömmar. På samma sätt kan det på svenska bli lite förvirrat då begreppet smock/våffelsöm omfattar både traditionella striplor och moderna sömmar med elastisk tråd eller symaskinssöm för kantavslut.


Canadian flower smocking av Melissa Mora/Melly Sewn.
 
Tekniker och tutorials

Till smock kan många olika typer av tyg användas. En tumregel är att ju tjockare tyg, desto längre mellanrum mellan stygnen. För skirt silke ritar du alltså ett mindre rutnät än på grov bomull. Tips: Ofta föreslås det att speciellt nybörjare använder rutat tyg (gingham, skolruta etc) eftersom man då slipper rita upp ett rutnät att sy efter på tyget. I mitt exempel överst så använde jag ett tyg med jämnt utspridda prickar istället och följde dessa.

Om du inte känner till grunderna i smocksömnad (utan pärlor) och vill få instruktioner på svenska så finns det i de flesta broderiböcker, som fokuserar på olika tekniker, så som Sömmar och stygn av Grete Petersen, Sömmar & stygn eller 220 sömmar och stygn för broderi av Anita Gunnars och Bonniers stora bok om broderi. Tyvärr är ingen av böckerna längre i tryck, men de finns på bibliotek och förhoppningsvis även på antikvariat/Tradera.

På nätet kan du finna engelska tutorials med foton eller videor för enkel smocking utan pärlor. En video i högen är den här. För övrigt rekommenderar jag att du googlar på just det stygn som intresserar dig eftersom många tutorials visar grunden med rynktrådarna och eftersom tillvägagångssätten kan variera. I instruktionerna för pärlad smock nedan förekommer också tutorials med grunderna så läs gärna igenom dem först.

Min personliga favoritresurs för vackert pärlad smock är Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide, som jag nämnt många gånger förr här på bloggen. Du kan läsa ett utdrag ur kapitlet om smocking på Google Books här. Tyvärr är dock bilderna inte så tydliga i Googles förhandstitt som i den tryckta boken.

Ett i sammanhanget riktigt enkelt projekt är armbanden hos Craftastical.

Smocking i rutmönster där pärlor sys på varje stygn finner du instruktioner till hos The Tutu Room.

Ett exempel på kanadensisk smock med pärlor finner du hos Melly Sews (se bild ovan). Just det stygnet som används där kallas ibland canadian flower smocking eller lotus eftersom sömmen bildar fyrbladiga blommor. Stygnet är vanligt på satinkuddar där det kan se väldigt elegant ut. Kanadensisk smock är också tacksam eftersom den bildar födjupningar som kan fyllas med pärlor -- se t ex Mistress of Disguise för ett exempel (smockingtypen kallas lattice smocking och en tutorial till den finner du exempelvis här).

Hur du syr små söta pärlmotiv på smockat tyg beskrivs hos Smocking by Janet.

Om du gillade bilderna på mexikansk pärlad smock hos Robin Atkins bör du även läsa slutet på detta blogginlägg där hon skriver mer om tekniken, vilket inkluderar en illustration av hur den sys.

För ett mönster till smocking med tigereyepärlor, se St Anne Quilting and Sewing. Observera att det endast är ett mönster, ej en tutorial, och kräver en viss grundkunskap i smocksöm för att förstå.

Ett index över pärlade smockmönster med info om var det är publicerat finner du hos The Smocking Index. Fungerar också bra som inspirationsgalleri för dig som inte vill spåra upp tidskrifterna och böckerna.

Ett mönster som kombinerar mönstersmocking och pärlsmockning är The Tooth Fairy, som säljs av CountryBumpkin, förlaget bakom de i ämnet världsledande tidskriften Australian Smocking and Embroidery. I några av numren av tidskriften ingår enstaka pärlade smockade projekt (se ovan nämnda Smocking Index eller sök på bead på förlagets hemsida).

Pinwheel Ponders har instruktioner och kit för smockade julgranskulor med pärlutsmyckning. Grundinstruktioner och tips kring hur kulorna tillverkas finner du på hennes blogg. Tyvärr verkar hon för tillfället inte sälja kit. I bloggen tipsar hon även om att pärlade smockade julgranskulor förekommer i boken Creative Smocking av Chris Rankin.

Hur jag gjorde pärlsmocken i översta bilden finns det en snabb skiss på sist i detta blogginlägg.


Black Diamonds on Purple #1
Smockad dockklänning av Susan [via Flickr.com], CC BY-SA 2.0


Smockade smycken och konstverk
Smock utan pärlor kan även användas för att tillverka smycken. Personligen älskar jag Tinctorys smycken, som består av handfärgat siden smockat med eller utan pärlor. Se även hennes fotogalleri här.

Bokkonstnären Phiona Richards har i Pearls of Wisdom skapat ett konstverk, som påminner om pärlad smock.

4 kommentarer:

  1. Otroligt bra inlägg! Så pass att jag spar det till helgen när det finns tid för fördjupning. Shiring/Smocking är ett bra ex på den förvirring man drabbas av när man läser om broderi, pärlande m.m. på nätet. USA, Storbritannien, Australien, Syd-Afrika, olika eller lika terminologi...och detta i ett läge då man är i inlärningsfasen av något, dessutom. Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, världsspråk har sina nackdelar när det utvecklas olika i olika länder... Virkning är också ett mycket bra exempel där britter och amerikaner använder samma ord för en del maskorna -- men det betyder olika saker!

      Radera
  2. Lovely post, Kristina. This type of handiwork was a fixture in my youth. I am happy to see it is still being taught and appreciated.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks! I'm really fascinated by embroidery of all kinds and the way one manipulates fabric in smocking/shirring is really interesting and creative. Not least counterchange smocking, which I learned about while researching this blog post (that and chicken scratch really taught me how cool gingham fabric can be to work with).

      I hope my post can inspire others to learn about this fun needlework as it's too good to miss.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails