tisdag 19 mars 2013

Teknik: Fäst nitar och tryckknappar på läderarmband

Läderarmbanden är överallt. Medan riktigt grova läderremmar som Regaliz enklast limmas fast i ändavslut så är det kanske snyggaste (och mest klassiska) sättet att avsluta läderarmband att nita ihop dem. Dekorativa nitar används även som designelement eller för att färsta komponenter på armbanden. Även lås i form av tryckknappar och andra komponenter som öljetter nitas fast.

Olika nitar
Det finns flera olika typer av nitar och därmed även olika sätt att fästa nitar. En vanlig typ av släta nitar är de som på engelska kallas compression rivets. Instruktionerna nedan är främst till sådana nitar, som används mer för att fästa olika delar än för ren utsmyckning, men du finner även instruktioner till att fästa nitar med stift och s k screwbacks, nitar eller conchos som fästs med små skruvar. Det går även att använda nitar för metall, som hamras ut på baksidan, men då krävs ett litet extra knep, som du kan läsa om nedan.


Tekniker och projekt
Tandy Leather har instruktioner till hur du fäster flera olika typer av nitar och tryckknappar. De säljer även både material och verktyg så hemsidan kan även ge lite mer information kring vad där finns för hjälpmedel och hur utbudet av nitar kan se ut.

Ett av företagen, som hoppat på läderarmbandstrenden är TierraCast med sin Leather Findings Collections. Det är deras instruktionsvideo, som inkluderar nitar och tryckknappar, du ser ovan. De har även instruktioner till nitade läderarmband, vilka du kan finna via denna inspirationssida.

Instruktioner till samma typ av nitar -- och smyckesprojekt -- finner du även hos exempelvis Fusion Beads, Beading Daily, Happy hour projects, MAKEzine och Dismount Creative. Hur du tar bort en nit, t ex om den blivit skadad, snett fästad eller inte ser bra ut beskrivs hos Ped's & Ro.


Beaducations video visar inte bara hur du använder snap rivets (som ovan) utan även om hur du gör med strassnitar, som har ett känsligt, kristallbesatt huvud. På hemsidan får du även -- i texten -- tips på hur du använder dig av s k nailhead rivets, som egentligen är designade för metall. Du måste nämligen använda en bricka eller annan liten metallbit på minst en sida för att förhindra att niten går igenom lädret. Ytterligare instruktioner hittar du i denna Beaducationvideo (ca 4,5 min. in) där flera olika nitar, tekniker och designidéer tas upp.


Det finns även dekorativa nitar, conchos och låsknoppar, som fästs med en medföljande skruv. Hur de monteras beskriver bl a Studs and Spikes samt, om än bara i kort text men med designidéer, Panduro och Serious Craft.

Framför allt för tunnare läder (och tyg) funkar nitar med stift eller klor. Hur du använder dessa nitar eller decorivets beskrivs hos bl a Studs and Spikes och M & J Trimming (magnetlås). Se även projekten hos Martha Stewart.

Mikroskruvar nämns inte, men kan också vara ett intressant alternativ att känna till. Läs mer om dem här.


Metallfritt alternativ
Om du vill undvika metall eller inte vill ha nitar av andra skäl så kan du istället sy fast komponenter på läder. Se t ex Rings & Things blogginlägg The Man Cuff och Leather Strap Wrap Bracelets samt Pandurolänken ovan. Se även tidigare blogginlägget Tagling om metallfria avslut.


Mer lädertekniker och -inspiration
Ett urval av tidigare blogginlägg på temat läder är Läder -- välj rätt och unvik miljögifter, Punsa på läder, Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar, Glödritning på trä och läder, Leatherwork med Olga, Fatta stenar i läder, "Vävda" rolokedjearmband, Garnvävda läderarmband, Surra fast pärlor med halvslag, Läder- och mockarosor till smycken, Charmed Leather cuff, Perfekt litet projekt för mocka- och läderremsbitar, En fläta -- två resultat och Läder- och mockatofsar. Det inlägg som innehåller mest läderprojekt är Feminint och maskulint i läder och mocka, men tyvärr har inlägget några år på nacken och många länkar fungerar inte längre. För en annan typ av läder/skinn, se Garva fiskskinn samt Spännande stingrockeskinn -- och shoppingtips för fiskskinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails