Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 30 januari 2013

Historia och kultur: Kasut manek -- peranakankinesiska pärlade skor



Kasut Manek



Peranakankineser eller Baba-Nyonya är benämningen på ättlingar till kolonialtidens kinesiska invandrare -- eller ursprungligen ättlingar till kinesiska män och malajiska eller indonesiska kvinnor --  i Indonesiens övärld. Bland nyonyas, peranakankinesiska kvinnor, och en del singaporianer blev så kallade kasut manek, pärlade skor, populära på 1930-talet och ett par decennier framåt. Ja, faktum är att de var så oerhört populära att kvinnorna ofta hade ett par pärlade skor för varje tillfälle.

Skorna, eller tofflorna som de också kan kallas, kan ha olika form och stilar, men gemensamt är att alla består av färgglada pärlade ovansidor, som broderades av kvinnorna själva och sedan gavs till en skomakare som monterade dem på sulor. På så vis kan de påminna om de tofflor i berlinerbroderi, som västerländska kvinnor kunde ägna sig åt inte minst i slutet av 1800-talet. Även där köpte kvinnorna mönster och materialsatser och lät sedan få sina broderier monterade av en professionell skomakare.

Mönstren är som sagt gärna färggranna och motiv som blommor och fåglar eller andra djur är vanligt förekommande. Pärlbroderierna, som förfärdigades med tyget fastsatt i en broderiram av trä kallad pidangan, syddes ofta med s k potong manek, vilket vi skulle kalla 13/0 charlottes. Även 15/0 rocaillepärlor kan användas idag. Föga förvånande är det ett projekt som tar lång tid: en hantverkare uppskattar att han lägger ned ungefär 100 arbetstimmar per skopar.

Tyvärr försvann intresset för skorna med den moderna tiden då kvinnorna fick mindre tid till långsamt handarbete. Även om skorna fortfarande kan vara eftertraktade som antikviteter så är det få som numer tillverkar pärlade skor. Idag förvaltas arvet av ett litet antal hantverkare, som säljer skorna via bl a turistbutiker, samt pärl- och handarbetsintresserade, som gör enstaka skor till sig själva på fritiden.

Är du intresserad av kasut manek så finns det ett fotoreportage att läsa om en singaporian som broderar skor idag: Robert Sng -- 100 hours to make a pair of slippers. Instruktioner för att skapa dina egna kasut manek -- vilket dock kräver att du har ett mönster att utgå ifrån -- finner du hos Craft Passion. Ett litet galleri med pärlade skor finner du här.


Kasut Manek (Beaded Shoes)


Foton: (överst) Choo Yut Shing och (ovan) John Ong [via Flickr.com], använda i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0.

2 kommentarer:

  1. Jag är fascinerad av Peranakankinesers orientaliskt färgglada pärlbroderier. Mitt intresse väcktes av sagolika broderier för brudkammaren i någon av mina pärlböcker. Skulle gärna vilja ha Manek Kasut som tofflor. Något liknande kan man faktiskt åstadkomma själv. Tack för trevliga länkar. Anna

    SvaraRadera
  2. Jag såg sådana på ett museum i Paris för ett par år sedan. Jag tror att jag la upp bilder på något forum eller Facebook då, men nu har jag lagt upp fyra av bilderna i min blogg också om du vill se :-) Det var inte bara pärlbroderade tofflor, utan även dukar, bälten, prydnader m.m. Det var synd att jag bara hade mobilen att fotografera med, för de flesta bilderna blev suddiga :-(

    http://silvergrejs.blogspot.se/2013/01/parlbroderier.html

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails