onsdag 25 juli 2012

Månadens pärlmix: Juli (del 4)



Sista mixen ut för juli månad är en mix som använder sig av en matt nyans av min favoritmetallfärg, koppar. Här har pärlorna blandats inte med fler pärlor utan med handfärgade effektgarner. Ovan anges tillverkarens (Oliver Twist av Jean Oliver) färgnummer. Färgen säljs också under namnet oil slick. De starka blå och gröna tonerna dominerar med inslag av turkos och lila.

 Blått, grönt och alla nyanser där emellan går oftast bra ihop med koppar -- och faktum är att det ju är färger som kopparn själv kan producera, t ex när den ärgar eller i kemiska föreningar i form av kopparsalter (kanske minns du dem från kemilaborationerna i skolan?). Det är också kopparinnehållet som gör att stenar som turkos, malakit, krysokolla, och azurit får sin färg. Kopparpigment från mineraler som malakit eller direkt från koppar användes inte minst i historisk tid för att skapa färger som spanskgröna (även kallad verdegris, som helt sonika betyder ärg) -- liksom koppararsenikfärger nyanser som var bokstavligt talat giftgröna. Koppar är för övrigt även en symbol för kärleksgudinnan Venus/Afrodite, som föddes ur det blågröna medelhavet.

2 kommentarer:

  1. En ljuvlig kombination av somriga färger och spännande effektgarner som gör att jag bara vill sträcka ut handen genom skärmen och känna på allt. Ytbehandlingen ger pärlorna ett kopparskimmer i stället för hård glans och den mjuka lite bulliga formen är helt perfekt till de olika garnerna. Är det Super Duo-pärlor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pärlorna är Twins (SuperDuo har jag bara i aqua celsian). Preciosa Ornela har nyligen utökat sitt sortiment med nya färger -- plus en egen pressglasvariant av twins, Preciosa Twin Pressed Bead -- och pärlorna ovan är en del av det nya sortimentet, alldeles nyinkomna när jag handlade (fick dem i måndags).

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails