onsdag 18 juli 2012

Månadens pärlmix: Juli (del 3)Denna tredje julimix går i pastellernas och opalglasets tecken. Den enkla färgkombon utgår från fokalpärlan, som i detta fall är en tvåfärgad blompärla. Som med många kombinationer, som utgår från två färger (komplementärfärger eller nästan komplementärfärger) är den kanske finast när en färg tillåts dominera. Vanligtvis ger det ett lugnare och mer harmoniskt intryck om det kalla nyansen får ta störst plats.

Här kombineras mjuka opalfärger i glas med aragonit, en transparent till nästan opak sten som kan ha flera olika nyanser från cremevit och gul till orange och brun , men som just här är milt ljusgul. "Mjölkiga" stenar med glansig yta passar ofta bra ihop med opalglas och kan tillföra nyanser, som kanske inte finns i glaspärlor.

Det är svårt att riktigt göra rättvisa åt de "drömska" ljusa nyanserna, speciellt de topasgula nyanserna i fire-polishpärlorna och blomman framstår lätt som mörkare än de egentligen är, men förhoppningsvis framgår ändå något av den luftiga, lätt färgkombon i bild.2 kommentarer:

  1. En härlig sval kombination av sommarkvällsfärger nära vatten. Det här är en elegant färgmix.

    SvaraRadera
  2. Den här milda färgkombinationen är mycket inspirerande. Har några blommor som kanske är precis likadana som din. Tyckte att de var lite tråkiga, och detsamma gäller för månstenspärlorna med en trist färgton men med fin opalescens och ljuvligt blått skimmer. Blå glaspärlor och passande kristaller har jag också. Jag ser framför mig olika möjligheter för dessa undangömda skatter. Nu gäller det "bara" att ägna sig åt arkeologiska utgrävningar bland pärlorna. Tack för en mycket stimulerande och informativ blogg. Bra sommarläsning i stället för s.k. sommardeckare.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails