Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 15 december 2011

Tillbehör: Viskosgimp

jewellery cords

Gimp är ett engelskt ord för olika typer av trådar med en "kärna" omspunnen av annan tråd, t ex guldtråd eller konstsilke. Benämningen gimp används åtminstone delvis även i svenska butiker. En typ av gimp, som passar till smycken, är viskos- eller rayongimp -- traditionellt använd i bl a tillverkning av tofsar för heminredningen. Denna tråd är idag inte minst vanlig bland butiker som säljer material till moderna broderier. Där hittar du den ofta handfärgad i flera olika kulörer, som på bilden ovan, men även vit gimp att själv färga in. Denna tråd är däremot inte vanlig i pärlbutiker.

I smycken kan tråden användas inte minst till att trä pärlor och hängen på, som alternativ till exempelvis läder- och bomullssnören. Det enda man bör tänka på är att trådens yttre hölje består av tunn tråd, som kan repas och skadas. Undvik därför gärna allt för hårda eller vass kanter på hängen/pärlor som kan glida längs tråden. Flerfärgad gimp är många gånger så dekorativ i sig själv att det inte behövs mycket annat till den för att skapa ett attraktivt smycke. Ett exempel på hur du kan använda gimp i halsband hittar du i projektet Autumn Reflections Locket Necklace.


Det finns även viskosgimp med inslag av guldfärgad metallictråd, vilket ger lite glitter. Den enda nackdelen med denna tråd är att metallictrådarna kan irritera huden eftersom de har hårdare kanter så om de ska användas i smycken bör det vara på ett sätt som gör att de inte ligger direkt mot bar hud.


Fotnot: Denna typ av gimp ska inte blandas ihop med Scoubidou, plastsnören som på engelska ibland också går under beteckningen gimp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails