Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 8 januari 2010

Färger och finishar: Satin


På kristall från Crystallized - Swarovski Elements så är satin benämningen på den metalliska grå ytfinish som heter hematite när den appliceras på svart kristall (se bild under Hematit). Denna mörkgrå tunna yteffekt är mycket populär och ger många färger en attraktiv lite murrigare och mörkare nyans. Den kan nästan liknas vid den effekt metall får när den oxideras.

Satin appliceras endast på en sida. Undantaget är jet där du kan få både Hematite och Hematite 2x. Satin kan kombineras med andra yteffekter som exempelvis AB.

En bra hemsida där du lätt kan jämföra hur de olika nyanserna ser ut "naturella" respektive med satinfinish är K. Gottfried. Bläddra ned till Other colors and coatings: första raden är obehandlade färger, andra raden AB, tredje raden 2xAB och fjärde raden, slutligen, satin.



Satin kan även användas om andra typer av glas, som har ett speciellt silkigt utseende. De har en glans och optisk effekt som kan påminna något om cat's eye/fiberoptiska pärlor. Miyuki säljer bl a Delicas i s k silk satin, Toho har även de pärlor i satinglas och Gütermann har sina satinerade rocaillepärlor. Här är satin alltså inte en färg utan en speciell sorts glas.

På metall är satin ibland en beskrivning av en matterad yta (jämför ordet sidenmatt).

1 kommentar:

  1. K. Gottfrieds hemsida kan verkligen rekommenderas. Jag tycker att deras färgkartor ger en bra uppfattning om Swarovskis färger. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails