Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 3 december 2009

Mönstertips: Hänge i låset


Det är minitema smyckeslås idag. Förutom att dölja låsen vill jag tipsa om att fästa hängen i dem. Detta är ganska populärt, inte minst med lite större dekorativa lås, som blir perfekta fokaldelar framtill på ett halsband. Ett litet hänge/berlock kan bli en söt touch till ett lås som sitter i nacken också.

Som synes är togglelås de vanligaste att använda, kanske inte minst då de finns i många dekorativa varianter och det finns en ring, som det är enkelt att fästa ett hänge kring. Faktum är att det faktiskt finns togglelås speciellt för att dekorera med hängen -- se brittiska K & M Beadshop för exempel på detta. Det finns även togglelås, som säljs med hängen redan fastsatta. De kan användas till armband eller halsband, beroende på hängets utformning. T ex dessa kristallhjärtan passar bra till maffigare armband medan dessa silver- och stenlås passar som fokaldelar i halsband.

Projekt där du fäster hängen på togglelås finner du bl a i Kissing Birds Necklace, Brass Leaves, Antique Autumn Rose Necklace, Knotted Art Bead Necklace och Dragonfly Toggle Necklace (pdf-fil). Med ett lite längre hänge i togglelåset blir halsbandet ett variant på den gamla klassikern Y-halsband.

Men toggles är inte enda låsen som passar att använda på detta vis. I ett nummer av Beads & Beyond fästs ett hänge i en springring modell större på samma sätt ett hänge fästs om en togglering. Mindre springringar kan också användas -- se Smycken av lås för bilder. I fotot ovan har jag även fäst en liten droppe i ett instickslås med "öppna" sidor. Något vanligare är dock att använda de M-formade lås som ibland kallas dragon clasps. Tyvärr har jag inget bra projekt att bjuda på som inspiration, men bild på själva låstypen kan du hitta t ex hos Shiana. Hänget fästs om den nedre kurvan i mitten medan ringarna i halsbandets ändar fästs om de yttre krokarna. Allt som behövs för att kunna använda ett lås för att förankra hängen är att de har någon form av ögla, ring, "bjälke" eller liknande att fästa det om.

Inte riktigt ett hänge i själva låset, men hängen kring låset har Autumn Leaves.


Hänget som lås
Ett hänge kan också bli en del av låset, inte minst om togglestavar används. Två exempel på det finner du i Nature's Silhouette Bracelet och Panduros Germanium. Ett togglelås med tre ringar (för justerbar längd) kan också fungera som lås och hänge i ett.


Pendant clasps -- lås som hängen
Lås som är utformade på ett vis som gör att de hänger och ser ut som hängen kallas ibland på engelska för pendant clasp. Speciellt insticklås kan vara vinklade på ett speciellt vis (exempel). De "hänglås" jag tipsade om här är inte klassiska pendant clasps, men väl besläktade.

Ibland ses alla lås som är dekorativa nog att utgöra en fokalpunkt framtill på halsbandet för pendant clasps.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails