torsdag 3 december 2009

Mönstertips: Dölj låset


Det finns många fina och varierade lås, som troligtvis skulle passa dina smycken, men ibland kan den bästa lösningen vara att dölja låset. Antingen genom att använda ett lås som inte syns mycket eller genom att täcka över låset.


På fotot ovan syns en enkel variant på detta tema: den sista länken i kedjan har böjts upp en bit så att den i princip fungerar som ett kroklås i miniatyr. När "kroken" hakas i öglan i kedjans andra ände så blir det mer eller mindre helt osynligt. Observera att denna lösning endast fungerar på en viss typ av kedjor. Låset skulle också kunna vara intressanta för dig som tillverkar egna smyckeslänkar.

Det för oss även in på en annan lösning: att göra ett lås som imiterar länkarna i ett smycke. I Smycken av lås tipsade jag bl a om två sådana armband: S Clasp Link Bracelet och Beaded Charm Bracelets. Även arm- och halsbanden av springringar, som beskrivs i det inlägget, skulle kunna ses som ett "gömt lås" trots att det är just lås smyckena består av.

Lås behöver alltså inte vara dolda för att vara osynliga. Exempelvis kan knappar och pärlor användas som lås (med en ögla av småpärlor på andra sidan) och så länge sådana knappar/pärlor eller annan liknande utsmyckning används även i övriga delar av smycket kommer låsknappen att smälta in. Något som du bl a kan se i de smycken jag refererar till i Armband blir halsband. Trinity Necklace är kanske det bästa exemplet bland dem. Samma princip kan du se i Sew Your Seeds (pdf-fil), Lucie's Daisy Patch och All Buttoned Up. I Peyote Power Cuff och Ornate Double-Terminated Clasp/Focal är lås"mekanismerna" också fokaldelar, som inte vid första anblick ser ut som ett lås.

Ett lås som effektivt kan döljas och som återkommande används i sydda tekniker samt ibland också på pärlbroderade smycken är tryckknappar (den sort som vanligen sys fast i tyg). Mindre ofta används små hyskor och hakar. Ett smycke där denna typ av dolda lås passar mycket bra är Elaine Pinckneys dutch spiralhalsband One Good Turn. Eftersom låset döljs på ändarna så ser spiralen ut att vara oändlig. Annars är det kanske framför allt vanligt att sy fast tryckknappar på "platta" armband, se exempelvis Geometric Fantasy, Bohemian Revolutions Bracelet eller Midnight Masquerade.

Ett helt annat sätt att gömma lås är att täcka dem med någon form av dekorativt pärlarbete eller ett hänge. Tre bra och helt olika exempel på detta finner du i Rubys Convertible Bracelets, Carole Horns Rainforest Bracelet och Melinda Bartas Edelweiss Necklace. I det senare exemplet har halsbandet ett klolås dolt under pärlblommorna på sidan. Liknande Rubys lösning är Choker With a Secret av Leslie Frazier. Nedan syns ett halsband på bronsålderstema, som jag gjort, där kroklåset är gömt bakom knappen.


Har du inget bra sätt att dölja låset och det finns inga passande lås att köpa, som smälter in bra? Du kan göra dina egna -- läs mer under Gör dina egna lås -- vilka kan bli diskreta. Golden-edged necklace är ett bra exempel på hur ett togglelås kan bli mer eller mindre en del av halsbandet. I Trendy Circles så tas mönstret i armbandet upp i togglestaven, som mer eller mindre blir "kamouflagefärgad".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails